BRABANTS MOISTE LIED


Op zondag 2 december 2007 werden in den Dungen het kader van Muziek om de Toren in Den Dungen, de vijftig mooiste Brabantse dialectliedjes gepresenteerd. Deze top 50 was samengesteld door de luisteraars van de gezamenlijke lokale omroepen in Brabant. Twintig liedjes daarvan werden door artiesten live gezongen.
Optredende artiesten waren Ut Reusels Meziekske, Marie-Christien Verstraten, Jo Hogendoorn, Biks Trio, Bertus Staigerpaip, Die Twee, Jeanne van der Rijt, De Die & Ik, Frans van der Aalst, Henk Habraken, Jan van der Heijden, Marja van Trier, De Jeanini's, Gerard Korthout, Jan Habraken, Adri Hoppenbrouwers, Ruud van der Heijden, Wiljo van Nuland en Noud Bongers.
Het moiste liedje bleek Kempische strumpkes van Ut Reusels Meziekske. De avond werd afgesloten door cabaretier Mark van de Veerdonk.


Op 7 december 2008 werd in Theater De Eendracht te Gemert de Brabantse Top-50 voor de tweede keer gepresenteerd.
Deze keer traden Jeanne van der Rijt, Double Two, Gerard van Kol, MarieChristien, Ruud van der Heijden en Ut Reusels Meziekske op.
Het moiste liedje van 2008 was deze keer Wa ge echt vur men betekent van Marie Christien Verstraten.


In 2009 werd de wedstrijd op een andere wijze opgezet. Deelnemers konden een liedje inzenden dat in 2009 is gemaakt. Een jury koos daar de beste 15 uit.
Die vijftien 'moiste' inzenders zullen op 21 maart 2010 in Boer Goossens in Den Dungen de liedjes ten gehore brengen. De jury kiest daar de beste uit evenals het publiek.
De vijftien genomineerden waren: Genootschap Woerkumse Taol, Marja van Trier, Harry Govers, Bjrn van der Doelen, Rob van Goethem, Ut Reusels Muziekske, Ronald Verstappen, Ruud van der Heijden, Gerard Schalkx, Treveris, Ruud van den Boogaard, Frank van Osch, Jennemieke Snijders en Cor Mutsers, Wil Nelemans en het Biks Trio.
Durske t duzend van Ruud van der Heijden werd door de jury uitgekozen als moiste Brabantse liedje 2009. Lament voor Broabant van Ronald Verstappen eindigde als tweede en Niemand meer bellen van Bjrn van der Doelen eindigde op de derde plaats. Het publiek koos Efkes genieten van Ut Reusels Muziekske als mooiste liedje.

Ook in 2010 konden artiesten een liedje in het Brabants insturen. Daar werden weer de mooiste 15 uitgekozen.
De vijftien 'moiste' waren deze keer te beluisteren in Zaal De Heische Tip in Zeeland. Daar koos de jury weer het beste lied uit.
De finalisten waren deze keer Trio Voets, Verhoeven en De Bijl, Jan Habraken, Cohda Krk, Ruud van der Heijden, Taksie, Noud Bongers, De Kachel Aon, Bjrn van der Doelen, Vledder, Wil Nelemans, Waizennutmar, Ruud van den Boogaard, Versleten Werk, Roland Verstappen en Ut Reusels Muziekske.
Winnaar werd Bjrn van der Doelen met God, het blijft een heul gevecht. Tweede werd Taksie met De vier seizoenen en derde Versleten Werk met Onder de Burka. De publieksprijs ging naar Ruud van den Boogaard met Mooie getrouwde vrouw.

Ook in 2012 stuurden diverse artiesten hun mooiste liedje in dat werd gemaakt in 2011 of 2012. Vijftien daarvan werden voor het 'moiste lied' genomineerd en op 21 april 2013 gezongen in Theater De Speeldoos in Vught. De winnaar deze keer was Andr van den Boogaart met het lied Hey God. Vandiekomsa werd tweede met Het lied van de kiepenboer en Taaftere derde met Da witte oit noit nie.
De overige finalisten waren Roland Verstappen, Marja van Trier, Wil Nelemans, De Die en Ik, Noud Bongers, Gerard van Kol, Jeanne van der Rijt, Toffel 4, Verhoeven en De Bijl, De Kachel Aon, Hans van Gorp en Cohda Krk.

De Werkgroep Lokale Radio van de Stichting Brabants Erfgoed organiseerde de wedstrijd.


BRABANTS MOISTE en de PERS

in 2007

Luisteraars kiezen favoriete lied in dialect via lokale radiozenders

in 2008

Eerste echte Brabantse top-50!

in 2009

Muzikaal dialect
‘Dialect moet behouden blijven’

in 2010

En liedje uit regio in verkiezing
‘Durske uit duuzend’ Brabants mooiste liedje
'Zingen mee stripkes en hoedjes'
Traditie wint van vernieuwing

in 2011

Brabantse dialectprijzen in een nieuw jasje
Wat een mooi Brabants liedje!
Voormalig voetballer PSV wint festival met dialectlied
Dialectmuziek in Nederland; waar gaan we naar toe?

in 2012

Als de wolven janken

in 2014

'Allez Soldaat', Als de wolven janken

Deze pagina is bijgewerkt op