Brabants op het web

Brabantse dialectprijzen
in een nieuw jasje

Op 10 januari 2011 vond de Erfgoedparade van de Provincie Noord-Brabant plaats in Theater De Lievekamp in Oss. Het was de eerste keer dat de laureaten van het Brabants Erfgoed in een avondvullend theatraal programma bijeen gebracht werden. Op die memorabele avond passeerden maar liefst negen Brabantse prijzen de revue in een zeer onderhoudend galaprogramma, dat startte met het toepasselijke openingslied Hier is het goed van JW Roy dat voor de gelegenheid aardig toegesneden was op de happening. Middels korte filmpjes gepresenteerd door Karin Bruers en de geestige avondpresentatie van Rens Merkelbach passeerden prijzen en winnaars vlot de revue in een professionele show.
De winnaars en genomineerden van afgelopen jaar zaten vooraan in de orkestbak en werden regelmatig in het programma betrokken. De laatste winnaar van de Ad-de-Laat-prijs, muziekgroep 'De Glacis' uit Bergen op Zoom, schitterde helaas door afwezigheid. Jan Smeets, de 'ultieme' winnaar van de Vergulde Klomp was er gelukkig wel, evenals Ruud van der Heijden die met Durske uit duuzend het mooiste dialectlied van 2010 maakte. Naast hem zat Roland Verstappen (tweede prijs) en daarnaast Björn van der Doelen (derde prijs). 'Ut Reusels Muziekske' was er als winnaar van de publieksprijs van de liedjeswedstrijd. Cor van der Heijden uit Hulsel verdiende de Historische Prijs en de Willy Knippenbergprijs ging naar DeurneWiki.nl. De Museumpenning was voor het Streekmuseum de Acht Zaligheden in Eersel en de monumentenprijs voor de Tilburgse basisschool De Zuidwester.

Terug naar de feestelijke avond. De cabaretgroep Op Sterk Water bleek in staat tot meesterlijke improvisaties en zette leuk in op Brabants dialect waar dit kon. 'La Metta', drie klassieke acrobaten uit Berlijn, verzorgde een onverwachte gouden show. Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema in gala maakte de winnaar van de Brabantse Cultuurprijs bekend: de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther!
Na het theaterprogramma kon men in de Rabozaal nog volop nagenieten bij de achtkoppige Oploose Brabant-rock-band 'Vledder'.
Het zou prachtig zijn wanneer de Brabantse prijzen ook in de toekomst in een soortgelijke 'vlootschouw' gepresenteerd konden worden.
Vier van de negen prijzen betroffen het Brabants dialect: Brabants Moiste Lied 2010, de Lieshoutse schrijfwedstrijden met de winnaars van de bronzen penningen voor proza, poëzie en liedtekst, de Ad-de-Laat-prijs en de Vergulde Klomp.
Wat die laatste twee prijzen betreft, valt er belangrijk nieuws te melden: in oktober 2010 was er een vergadering belegd waarin de juryleden van deze Brabantse dialectprijzen aan gedachten wisselden omtrent een mogelijk samengaan. Tijdens de bijeenkomst bleek iedereen het erover eens dat het wenselijk en verstandig was om tot één Brabantse dialectprijs te komen. Het eensluidend advies aan Erfgoed Brabant was dan ook: één prijs met de naam 'De dialectprijs van Noord-Brabant' met de toevoeging 'voorheen Ad-de-Laatprijs en de Vergulde Klomp'. Potentiële prijswinnaars moeten komen uit alle disciplines die met Brabants dialect te maken hebben: schrijvers, dichters, zangers, acteurs en organisators.
De nieuwe jury dient een Brabant-brede samenstelling te krijgen: liefst één lid uit West-, Midden- en Oost-Brabant.
Wat de nieuwe prijs betreft, stelden de scheidende juryleden voor dat er behalve een geldprijs (te spenderen aan een dialectproject) ook een tastbaar blijk van de prijs zou moeten worden overhandigd. (Een penning of sculptuur..., wellicht een zachte g?).


Deze pagina is bijgewerkt op