25 maart 2010
Eindhovens Dagblad op het web
'Zingen mee stripkes en hoedjes'
Zanger Ruud van der Heijden beleefde afgelopen zondag op 77-jarige leeftijd zijn 'finest moment'. Zijn liedje Durske ùit duzend werd gekozen tot Brabants mooiste.
door Diede Hoekstra
Als menneke van twaalf stond Ruud van der Heijden al met zijn vader op het podium. "Hartstikke verlegen, dus ik kroop tijdens het spelen achter zijn benen. Ik kende nog geen tien liedjes maar volgens mijn vader was het de snelste manier om te leren." Nu, 65 jaar later is bij Van der Heijden (77) van de verlegenheid niets meer te zien. Afgelopen zondag won hij met zijn liedje 'Durske ùìt duzend' de verkiezing 'Brabants Moiste Lied'.
In het centrum van Best woont Van der Heijden in een mooie vrijstaande woning. Binnen een doolhof van kamertjes waar het een gezellige rommel is. De hele dag loopt hij heen en weer tussen computer en telefoon en dan weer naar de voordeur. "Iedereen wil me even komen feliciteren. Gisteren kreeg ik nog bloemen van de burgemeester."
Dat zijn liedje over een mooi meiske uiteindelijk zou winnen, had Van der Heijden niet verwacht. "Het gevoel was goed maar de concurrentie mocht er ook wezen. Toen de nummer drie en twee bekend waren had ik helemaal nergens meer op gerekend. Ik had niet eens in de gaten dat de jury mijn naam omriep. Pas toen ik bijna gesloopt werd door de omhelzingen van anderen, drong het tot me door."
In de 65 jaar op de bühne heeft Van der Heijden een omvangrijk repertoire opgebouwd. Twaalf cd's en lp's rolden van de pers en daarnaast schreef hij ook nog een dozijn of wat gedichtenbundels vol. Toch is 'Doe mar gewoon' pas zijn eerste volledig Brabantse cd.
Zijn teksten schreef Van der Heijden niet alleen. Ook vrouw Jeanne heeft door de jaren heen een flink aandeel gehad. Ze schreef onder andere Kapelleke, een van de nummers die Van der Heijden nog steeds geld opleveren. "Het wordt nogal eens gebruikt voor verzamelalbums en dan krijg ik daar ook een vergoeding voor. Geen kapitalen maar toch een leuke aanvulling op mijn pensioen."
Een van de onderdelen die meetelden bij de wedstrijd van het Brabantse lied was het dialect. Volgens Van der Heijden wil dat nog wel eens voor problemen zorgen. "Brabants is eigenlijk geen schrijf- maar een spreektaal. Iedereen schrijft het anders op en 'mee al die stripkes en hoedjes' op de letters is er soms geen doorkomen aan." Volgens Van der Heijden gaat het erom dat iedereen snapt wat er staat. "Of het dan precies volgens de regels is, vind ik veel minder belangrijk."
Tegenwoordig gaat Van der Heijden met zijn muziek vooral de bejaardentehuizen en vrouwenclubs in de regio af. In de nadagen van zijn carrière maakt hij zich ook na de overwinning van afgelopen zondag geen illusies meer. "Van de vorige twee winnaars hebben we tenslotte ook nooit meer iets gehoord." Eigenlijk maakt het Van der Heijden ook niet uit. "Ik ga gewoon door tot ik dood ben. En dan maar hopen dat ik overlijd op een avond. Dan kan ik 's morgens nog mooi een keer optreden."
Ook de tweede en derde prijs gingen afgelopen zondag naar liedjes uit Zuidoost-Brabant. Roland Verstappen (geboren in Helmond en woonachtig in Poppel) werd tweede en oud-voetballer Björn van der Doelen uit Eindhoven werd derde. Ook de laatste prijs van de avond ging naar deze regio. Riet van Gorp en Frans Pijs van Ut Reusels Muziekske gingen er in Den Dungen vandoor met de publieksprijs.
Het was de derde keer dat 'Brabants Moiste Lied' werd gekozen, maar de eerste keer met nieuwe in plaats van bestaande liedjes. Deze opzet is de organisatie, een werkgroep van 22 lokale omroepen, goed bevallen, aldus voorzitter Piet Pels. Wat de organisatie betreft komt er volgend jaar een soortgelijk vervolg, maar er moet nu geëvalueerd worden, laat Pels weten.