Brabants op het web

Jos Swanenberg

Brabants Moiste lied 2009
Traditie wint van vernieuwing

Zanger Ruud van der Heijden uit Best heeft het mooiste Brabantse dialectliedje van 2009 geschreven. Op 21 maart 2010 werd bij 'Boer Goossens' in Den Dungen de uitslag van de liedjeswedstrijd bekendgemaakt. De publieksprijs ging naar 'Ut Reusels Muziekske'.

Brabanders die in hun dialect zingen, konden tot 1 januari 2010 hun mooiste Brabantse dialectlied inzenden naar Erfgoed Brabant. De liedjes kwamen in aanmerking voor de prijs 'Brabantse Moiste lied 2009', die voor de derde keer werd uitgereikt. In 2007 won 'Ut Reusels Muziekske' met Kempische Strumpkes en in 2008 MarieChristien met Wa ge echt vur men betekent. In 2009 heeft de wedstrijd een andere vorm gekregen: alleen liedjes die niet voor 1 januari 2009 waren uitgebracht, konden meedingen naar de titel van het mooiste Brabantse lied. Er werden maar liefst 49 nummers ingestuurd die voldeden aan de criteria. De organisatie, in handen van de werkgroep 'Lokale Radio' van Erfgoed Brabant, was zeer tevreden over dit aantal, te meer daar zowel bekende als minder bekende artiesten deelnamen en de nummers allerlei verschillende genres vertegenwoordigden. Bovendien vond de werkgroep de kwaliteit van de inzendingen zeer hoog.

De jury die de 49 inzendingen op muziek, tekst en originaliteit moest beoordelen, bestond uit Willem van Schijndel, Joop van den Bremen en Miel van Hirtum. Willem van Schijndel is een van 'De Deurzakkers' en ontdekker van o.a. Guus Meeuwis en de 'Hermes House Band'. Hij is al meer dan dertig jaar op vele disciplines actief in de muziek- en entertainmentbranche. Joop van den Bremen kent u als muziekrecensent van o.m. ons tijdschrift. Op www.streektaalzang.nl vindt u een ware encyclopedie van de Nederlandse streektaalmuziek van zijn hand. Miel van Hirtum was lid van de Empelse 'Platte Ribben', die tot 2002 liedjes en sketches brachten in het Brabants dialect.
Deze jury heeft 15 nummers genomineerd voor de eindwedstrijd. De finale vond plaats op 21 maart tijdens een spannende en feestelijke avond, waarop de 15 genomineerden hun lied vertolkten. Achtereenvolgens waren sprankelende optredens te beluisteren van:

Het Genootschap der Woerkumse Taol: Waore liefde,
Nel Timmermans: Ons Brabants Laand (vertolkt door Marja van Trier),
Harry Govers: Terug noar Brabant,
Björn van der Doelen: Niemand meer bellen,
Rob van Goethem: Dan denkte aon Braobant,
'Ut Reusels Muziekske': Efkes geniete,
Roland Verstappen: Lament voor Broabant,
Ruud van der Heijden: Durske uit duzend,
Gerard Schalkx: Waor 't goed is,
'Treveris': Gij hèt ze nog gezien,
Ruud van den Boogaard: Paradijs,
Frank van Osch: Thuis,
Jennemieke Snijders & Cor Mutsers: Altijd nieuw,
Wil Nelemans: Proef ut leve,
'Biks Trio': Gewenteraon.

Aan het einde van de avond werden de prijzen uitgereikt. De publieks- en deelnemersprijs kwam tot stand uit de keuze van de 15 artiesten en 15 willekeurige personen uit het publiek. 'Ut Reusels Muziekske' won deze prijs met vijf stemmen, voor Björn van der Doelen en Jennemieke Snijders & Cor Mutsers, die ieder vier stemmen kregen. Vervolgens werd de uitslag van de juryprijs bekendgemaakt. Op de derde plaats eindigde Björn van der Doelen, tweede werd Roland Verstappen, maar de nestor van het gezelschap, Ruud van der Heijden, ging aan de haal met de eerste prijs.
Zo werden beide prijzen toegekend aan artiesten met een wat meer traditioneel repertoire en visten de jonge artiesten, die vernieuwende genres vertegenwoordigen, achter het net.

Al met al was de wedstrijd een groot succes. Het evenement toont aan dat de dialectmuziek in Noord-Brabant door artiesten van zeer diverse pluimage in allerlei verschillende genres ten gehore gebracht wordt. Artiesten die al wat langer meedraaien, weten nog altijd puike nieuwe nummers te brengen en artiesten die de laatste jaren pas hun eerste schreden op het dialectpodium zetten, laten al volwassen en steengoede acts zien.

Dat belooft wat voor de publieksmanifestaties op 13 juni, Brabants Dialectenfestival in Lieshout, en op 3 juli, Dialectpopfestival Nederland in Liempde.

Meer informatie vindt u op de website van de werkgroep `Lokale Radio' van Erfgoed Brabant: www.brabantseomroepen.nl.

terug naar Brabants Moiste

Deze pagina is bijgewerkt op