DE KONING en DE DAME


Wouter de Koning (1947, Texel) is een 'geboren' pianist. In 1994 verzorgde hij de compositie en arrangementen van het project van de Stichting Opus 400, waarin door diverse Groningse artiesten 25 reductieliederen werden gezongen.
Rika Dijkstra (1950, Zoutkamp) studeerde aan de toneelschool in Amsterdam. Zij werkte in Zweden en trad daar onder meer op voor de radio en televisie als zangeres in jazz- en bigbands. Zij maakte er ook enkele gramofoonplaten. Na terugkomst in Groningen in 1995 vormde ze met Wouter de Koning het duo De Koning en de Dame.
Samen zingen zij - naast Nederlandse en Engelse liedjes - ook liederen op Groningse teksten van Jan Siebo Uffen. Musici van het Koninklijk Concert-gebouworkest werken aan hun cd's mee. Dat zijn Guus Dral (fagot en contrafagot) en Henk Rubingh (viool en altviool). Op de tweede cd speelden musici van het Noord Nederlands Orkest (NNO) mee.
Op 28 en 29 juni 2001 werkten Rika Dijkstra en Arno van der Heyden mee aan twee concerten van het NNO onder leiding van Lubertus Leutscher. Zij zongen in de Oosterpoort liedjes van Ede Staal. Henk Meutgeert, Hans van der Heide en Wouter de Koning verzorgden de arrangementen. Ook aan voorstellingen van Waark werkten zij mee.
Rika Dijkstra vertolkte ook de getoonzette gedichtencyclus De vaar joar-getieden van Nies Sap-Akkerman begeleid door het NNO.
In Aduarderzijl exploiteren De Koning en Dijkstra een klein theater.


DE KONING en DE DAME en de PERS

In 1999

Vrumd Volk eigenzinnig? Jazeker
De Koning en De Dame: de jacht op Mieke Telkamp

in 2001

NNO brengt symfonisch eerbetoon aan Ede Staal

in 2004

Wies mit die

in 2009

'Streektaalmuziek steeds beter’

in 2011

Dialectmuziek in Nederland; waar gaan we naar toe?

in 2020

Spaigelproatje: Arnold Veeman

DE KONING en DE DAME op INTERNET

DE KONING en DE DAME hebben een eigen plek op internet !

DISCOGRAFIE

Mini CD samen met anderen

"De vief piep'n" (Pink Records PRCS 98007, 1998)

CD's

"Vrumd Volk" (TMD 990105, 1999)
"Wies mit die" (Eigen uitgave, 2004)

CD samen met anderen

"Ede Staal Noord Nederlands Orkest" (RTV Noord/NPS NNO 2002 01, 2002)

Deze pagina is bijgewerkt op