STREEK SONGFESTIVAL


Het alternatief songfestival voor regionaal muziek- en zangtalent werd voor het eerst op 20 maart 1999 georganiseerd in de Evenementenhal Hardenberg. Het is een wedstrijd tussen streektaalartiesten uit de noorderlijke en oostelijke provincies.
Het festijn is opgezet door Willy Oosterhuis die wekelijks een tv-programma Regiotap voor RTV Oost verzorgt. Daarin worden o.a. beginnende dialectartiesten gepresenteerd. Oosterhuis is tevens de oprichter van de Stichting Streek Songfestival. De winnaar van het eerste festival was Jan Ottink en De Hemel met Wereldwief
De provincie Overijssel verleende een startsubsidie. De regionale omroepen RTV Noord, Omroep Drenthe, RTV Oost en Omroep Gelderland verleenden hun medewerking.

Het festival dat op 18 maart 2000 in Haaksbergen werd gehouden, had een ander karakter. Er waren ook groepen die in het Nederlands zongen. De winnaar van het festival was Neet Ot Lottum met Hans op de Laak.

Op 26 maart 2001 waren er in Haaksbergen vier deelnemers die in streektaal zongen: Ben Lukassen, Kopstubbers, Flink en DeHeleboel. Ook traden er vier Nederlandstalige artiesten op. Nota Bene uit Zeeland behaalde de eerste plaats.

Op 14 september 2002 werd de vierde editie in Hengelo gehouden. Vijf van de tien optredens waren in streektaal: Hail Gewoon uit Groningen, Kennh uit Gelderland, Ondiep uit Limburg, De Meissen uit Zeeland en Three-Ality uit Friesland. Deze Friese groep werd de uiteindelijke winnaar met Fgelfrij. Kerkstraat Centrum behaalde een derde plaats met Vier vrienden.

Het vijfde Streeksongfestival vond plaats op 4 oktober 2003 in Enschede. Slechts vier van de elf deelnemers zongen in dialect: Los Bomberos, Jerry & the Casemakers en Op Drift en Lucinda. Het was tevens het laatste evenement.


STREEK SONGFESTIVAL en de PERS:

in 1999:

Dialect domineert streeksongfestival
Hunkeren naar de echtheid van streekmuziek
Ilonka met eigen Sallands lied op Streeksongfestival
Plat is plat en geen woord Engels
Protest wordt ode aan eigen taal

in 2002:

Streeksongfestival in geheel op tv
Damestrio voelt zich niet thuis op knoerthard festival

in 2003:

Op Drift eindigt in de middenmoot

in 2004:

Feestband brengt ode aan dikke vrouwen

in 2010:

Dialectband in De Lantaern


Deze pagina is bijgewerkt op