De Stentor op het web

Gelderse winst op songfestival

Plat is plat en geen woord Engels

Door MICHIEL SCHRADER

'Met de kont op de koebak', 'Zummer' of 'Wereldwief. Er was natuurlijk bij het Streeksongfestival geen woord Engels bij. En plat is plat: 'Keuning, kaizer, admiroal, schijt'n mut wie allemaol'. De band Hail Gewoon deed zaterdagavond bijvoorbeeld met dit rampestampliedje een brutale gooi naar de winst en volgens het via internet meestemmende publiek (veel stemmers uit Groningen!) waren zij winnaar in Hardenberg.

Echter, de knauwende boys uit Loppersum, toepasselijk door closetrollen gooiende fans aangemoedigd, hadden na jurystemming in de zaal geen voorsprong meer over en moesten de eer laten aan Gelderland dat met 'Wereldwief van Jan Ottink & De Hemel (uit Gelderland) een eerste plaats en later middels solozanger Henri Welling uit het Gelderse Zeddam ('Met de kont in de koebak') een tweede plek pakte.
Derde in Hardenberg werd het blues/rocknummer Zummer waarmee de Groninger Sytze Scheringa het gevarieerde festival knap had geopend. Overijssel deed niet mee in de top: de piepjonge Ilonka Rooze uit Deventer stuurde 'Die Kroam', een speciaal uit het' Engels naar streektaal vertaalde rocksong van eigen hand, Blondie-achtig de zaal in maar eindigde slechts als zevende.
'Ieder mut zing'n zoals hij gebekt is' was het motto van dit Streeksongfestival, dat in korte tijd uit de klei was getrokken door RTV Oost-presentator Willy Oosterhuis. Hij bracht zijn 'platpraot'nde' geesteskind met verve in de media, trommelde per (nog maar) vier noord-oostelijke provincies, een drietal bands op en uitte zo een luidruchtig protest tegen 'de verloedering van het nationale songfestival' dat voor het eerst geheel in het Engels werd uitgevoerd.
Onder de deelnemers in Hardenberg de Drentse band Titt'n die vorig zomer een hit hadden met 'Ben je geil, of moetje 'n koekje. Zij presenteerden zich met 'Dreinse Zoldertrap' een ode op eigen cultuur en taal dat na een 'Stairways to heaven'-opening Doors-invloeden kende en uitmondde in een ska-achtige finale. Een origineel werkstukje dat meer stemmen had verdiend.
Volgens Oosterhuis krijgt dit Streeksongfestival zeker vervolg met deelname dan van mogelijk alle provincies. Het carnavaleske gebeuren vol polonaises en agrarische sfeer wordt zaterdag door TV Oost en TV Gelderland uitgezonden en was rechtstreeks op internet te volgen. Het trok via dat medium meer dan duizend kijkers waaronder zelfs surfers uit Zweden en Mexico.

Dit artikel verscheen in het Deventer Dagblad
terug naar Streek Songfestival

Deze pagina is bijgewerkt op