De Stentor op het web

Op Drift eindigt in de middenmoot

door Stef Woestenenk

ENSCHEDE - De groep Op Drift uit Warnsveld trad op een bomvol Condor City in Enschede. Op Drift deed afgelopen zaterdag mee aan de vijfde editie van het streeksongfestival en vertegenwoordigde de provincie Gelderland.

Met het reggaenummer ‘De Koelkaste‘ betrad Op Drift het podium van het festival. De Gelderse groep met als zanger Wim Woestenenk was hekkensluiter van de wedstrijd. De band eindigde uiteindelijk op een achtste plaats. De winnaar van het festival was de Brabantse groep Vals Licht met het nummer ‘Over‘. De artiesten uit de elf deelnemende provincies (Zeeland had zich ziek gemeld) zorgden voor een afwisselende avond. Opvallend genoeg zong niet iedere artiest in eigen streektaal. Dat had volgens de vlot gebekte presentator en geestelijk vader Willie Oosterhuis toch wel het uitgangspunt van het festival moeten zijn.
Veel deelnemers moesten zichtbaar wennen aan het playbacken, alleen de vocalen waren live. Een uitzondering vormde de afvaardiging uit de provincie Limburg. Deze bestond uit het damestrio Treble. Zij zongen in een eigen verzonnen taal het top 40-nummer ‘Ramaganana‘ en begeleidden zichzelf op gitaar en djembè. Zij eindigden uiteindelijk op de vierde plaats.
Tussen de optredens van de streekartiesten door waren er ook sterartiesten. Sterren als George Baker, Dennie Christian, De Boswachters, De Havenzangers en Jan Smit wisten met hun bekende hits de dik 1500 man tellende zaal goed op gang te brengen. Ook de twaalf jaar oude Thomas Berge uit Haaksbergen had veel succes. Een gezellige avond met een hoog meezinggehalte was het resultaat. Aan het eind van de avond werd het tijdens de puntentelling spannend. Net als bij het echte songfestival werden de punten verdeeld door een jury en deze bestond uit één afgevaardigde per provincie.
Een tijdlang gingen Noord-Brabant en Noord-Holland gelijk op. Uiteindelijk bracht het Gelders jurylid, Omroep Gelderland presentator Aernout Pleket de doorslag. De tweede plaats ging dus naar Sasja Brouwers uit Noord-Holland met het lied ‘Ik wil schreeuwen‘ . De derde plek was voor de ‘Cuba Blues‘ van de Groningse groep Harry Nijhof en Los Bomberos. Aan het eind van het festival mocht winnaar Vals Licht het winnende lied nog eens ten gehore brengen. Volgend jaar is er weer een streeksongfestival.

terug naar Op Drift

Deze pagina is bijgewerkt op