De Stentor op het web

Jonge Deventerse voor televisiecamera's

Ilonka met eigen Sallands lied op Streeksongfestival

Door PETER TEN CATE

DEVENTER - 'De een zingt dit en de ander dat, ie doet't in't Engels en ik doe 't plat' schalt de indringende stem van Ilonka op het jingletje, waarmee regionale omroep RTV Oost reclame maakt voor het StreekSongfestival in Hardenberg. De Deventer zangeres zingt al sinds haar vijftiende in het Engels en wil dat ook in de toekomst blijven doen. "Maar als je jouw land mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival hoef je je toch niet te schamen voor je moerstaal", vindt Ilonka Rooze (19).

Daarom doet de spontane zangeres zaterdagavond met overtuiging mee aan het Streek Songfestival:het muzikale alternatief van Willy Oosterhuis (RTV Oost) voor het echte maar helaas 'verengelste' songfestival. "Ik zie het als een uitdaging. Ook al omdat ik normaal nooit in het Nederlands zing en al helemaal niet in't plat. Of het de kans is om á la Ilse DeLange ontdekt te worden? Ach, je moet de mazzel hebben dat je met 't juiste liedje op de juiste plek bent met de juiste personen. Maar je weet natuurlijk maar nooit", zegt Ilonka lachend. Het liefst zou ze in de toekomst een carrière in de muziek maken, maar voor de zekerheid, houdt ze haar opleiding sociaalpedagogisch werk achter de hand.

'Kroam'
Ilonka is met haar negentien lentes de jongste van in totaal twaalf deelnemers uit Overijssel, Gelderland, Drenthe en Groningen, die zaterdagavond in de Evenementenhal Hardenberg het podium opgaan voor de camera's van RTV Oost, Noord, Drenthe en OmroepGelderland. Met de Twentse groepen The Drapes en Hoofdstroate probeert de Deventerse de eer hoog te houden voor Overijssel.
'Loat goan die kroam' heet het Sallandse liedje waarmee Ilonka zich met haar opvallende stem een soort mixture van die van Alanis Morissette, Melanie en Janis Joplin - in de kijker hoopt te zingen. "Oorspronkelijk een Engels nummer dat ik drie jaar geleden heb geschreven onder de titel 'Birdy Bites'. Harry Timmerman, een kennis van me die bij de groep Burengerucht drumt en zingt, heeft er een nieuwe tekst in 't plat op geschreven. Maar de essentie en het gevoel van mijn oorspronkelijk Engelse liedje zijn hetzelfde gebleven", vertelt llonka. 'Loat goan die kroam' (vrijvertaald: hou's op met die onzin) gaat over een jongen die achter een meisje aanzit. "Maar hoe't afloopt en of hij haar krijgt vertel ik niet. Dat blijft nog even geheim tot zaterdagavond", lacht de geboren en getogen Deventerse.

Regiotap
Al op haar vijftiende was Ilonka met haar persoonlijkheid en bijzondere stem de spil van de naar haar genoemde band Rooze, die ooit als de schoolband Van Hetenstraat begon en later tot ver in de regio successen boekte. Eën paar jaar later viel de groep echter uit elkaar en ging iedereen z'n eigen weg. Ilonka leerde zichzelf in korte tijd gitaar spelen en trad daarna in de wijde opgeving op. Meestal solo, maar af en toe ook met een band of haar vriend Matthijs, die eveneens gitaar speelt en zingt.
"Een paar maanden geleden was ik te gast in het muziekprogramma Regiotap van RTV Oost. Ik zong 'Me and Bobby MeGee' van wijlen Janis Joplin. Dat maakte kennelijk zoveel indruk op iedereen dat presentator Willie Oosterhuis me heeft uitgenodigd te zingen op het Streek Songfestival in Hardenberg", is Ilonka trots op haar invitatie. "Op voorwaarde natuurlijk dat ik in het Sallands zing, terwijl ik dat eigenlijk niet zo gewend ben. Mijn opa en oma praten wel Dèventers, maar zelf spreek ik meestal ABN", klint het in Algemeen Beschaafd Nederlands.

Moers taal
"Of ik zenuwachtig ben? Nee, maar dat komt nog wel vlak voordat 't allemaal echt gaat gebeuren. Maar als ik eenmaal op het podium sta heb ik nergens meer last van", vertrouwt Ilonka op de goede afloop. Familie en vrienden zorgen in Hardenberg bovendien voor de nodige steun. Ze draagt graag 'hippiekleding', zoals kleurige petten en broeken met wijde pijpen, maar wil nog niet verklappen hoe ze in Hardenberg het podium opgaat.
Hoe zelfverzekerd ze ook als zangeres oogt; Ilonka gaat er niet van uit dat ze het Streek Songfestival wel even zal winnen."Daarna ga ik ook gewoon weer door met m'n Engelse liedjes. Als ik mocht winnen laat ik 't echter nog even open. Misschien dat ik dan toch vaker in mijn moers taal ga zingen", lacht Ilonka.

Dit artikel verscheen in het Deventer Dagblad
terug naar Ilonka Rooze

Deze pagina is bijgewerkt op