JAN THEELEN


Jan Theelen (1939, Kerkrade) uit Munstergeleen noemde zichzelf muziekmaker. Hij bespeelde diverse instrumenten en werkte als dirigent, arrangeur en producent. Ook was hij Nederlands kampioen accordeonspelen.
In de jaren vijfig en zestig was Theelen begeleider van diverse artiesten zoals Dorus. Hij werkte onder meer met André Rieu en Johnny Hoes. Later componeerde hij muziek voor diverse muziekvoorstellingen, waarbij ook enkele Venlose revues. Voor de vastelaovendleedjes van Jocus arrangeerde hij de muziek, die daardoor een eigen karakter kregen.
Theelen leverde muziek aan verschillende deelnemers van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Het door Lei Driessen gezongen lied De zaagte geej dat hij smen met tekstschrijver Nol Wassen schreef won in 1978 het LVK. Voor het door Frans Pollux geschreven Kriebels maakte hij het arrangement. Dat lied gezongen door het Venlose duo Bram en Ruud bereikte in 2008 die hoogse trede.
Tot 2020 had Theelen een eigen muziekstudio. Hij maakte daar vanaf de jaren '80 opnamen van diverse artiesten. Vanuit zijn studio leverde hij ook grote producties af zoals Limburgse revues en operettes. Bovendien produceerde hij orkestbanden voor individuele artiesten zoals b.v. Frits Klökske.
Verder verschenen lp's en cd's van Limburgse artiesten onder het label Onger Ós. De jaarlijkse liedjes-cd van de stadsvastelaovesverenigingen Jocus uit Venlo en De Marotte uit Sittard kwamen uit Studio Theelen. Theelen zong af en toe bij de opnamen ook mee.
In 2007 ontving Theelen de eerste Oevreprijs voor het Limburgse Lied.
De Cineast Ton Polman uit zijn woonplaats maakte in 2016 een documentaire over Jan Theelen.
Theelen was gehuwd met Caecile Boermans. Gregor Theelen is hun zoon.
Jan Theelen is op 15 januari 2021 overleden.


JAN THEELEN en de PERS

in 1954

Geleen in de ban van goede carnavalsrevue

in 1979

„Tuutebulles” tegen carnavalsvervuiling

in 1980

Sjef Diederen: troubadour van de tachtiger jaren!

in 1982

„Voor Hilversum taboe, maar daarom zeker niet getreurd!”

in 2004

Koedeljach zorgde anoniem voor de sfeer

in 2007

Oeuvreprijs Limburgse Lied voor Jan Theelen

in 2010

De mannen van 'Pro et Contra'

DISCOGRAFIE

LP samen met anderen:

"Zittesje Vastelaňvend door de jaňre haer" (De Marotte 5295 th, 1974)

Deze pagina is bijgewerkt op