NOL WASSEN


Arnold (Nol) Wassen (1937) uit Reuver leerde drummen op een biscuitblik maar werd al spoedig trommelaar bij het trommel- en fluitercorps St. Barbara. Korte tijd later stapte hij over naar het Philharmonisch Gezelschap in Reuver waar hij meer dan 40 jaar als slagwerker actief was.
Wassen is echter vooral bekend door het schrijven van verhalen, gedichten en liedjes in het dialect. Hij leverde lange tijd bijdragen voor de plaatselijke huis aan huiskrant onder de titel Wissewasjes. Zijn eerste liedje schreef hij toen hij dertien was.
Arnold Wassen zong die liedjes als lid van Dt Mt Knne maar ook alleen. Hij schreef ook liedjes voor andere Limburgse artiesten in o.a. Venlo, Blerick, Tegelen, Beesel, Roermond, Belfeld, Swalmen en voor de plaatselijke Vastelaovesvereiniging De Windjbuujels. Hij schreef in totaal meer dan 250 liedjes.
Op het tweede Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers in 1978 won het door Lei Driessen gezongen liedje De zaachte 'Geej' waarvoor Wassen de tekst schreef en Jan Theelen de muziek.
In 1985 drong Wassen samen met Sef Apeldoorn en Lei Driessen door tot de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer met het lied Vastelaovend det is sjonder es vakansie dat door Wassen was gezchreven.
In 1990 behaalde Wassen de derde plaats op het LVK met het lied Ein gaat van fieftig maeter.
Op 9 februari 2001 won Dt Mt Knne met het door Nol Wassen geschreven liedje Good geammezeerd het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers in Maasniel. In hetzelfde jaar schreef hij een speciaal Gouden Narrenkapleed.
Wassen won drie keer de Liedjeswedstrijd van SVV D'n Uul in Roermond. De Uulesjlager van 1981 (Luuj, luuj, luuj), 1988 (Theidella), 1992 (Mien achternich oet Echternach) staan op zijn naam. De meeste prijzen won Wassen echter in zijn woonplaats waar hij de winnende sjlager meer dan 30 keer op zijn naam schreef.
In 1961 was Wassen Vastelaovend Prins in zijn woonplaats. Hij draagt diverse eretitels waaronder die van Ere-burger van de Gemeente Beesel, Lid in de Orde van Oranje Nassau, Minnesjtreel van D'n Uul en Professor aan de Narren Universiteit Limburg (NUL).
Er is een Nol Wassen Fonds opgericht dat zich inzet voor het behoud, het versterken en uitdragen van de Ruiverse Vastelaovesliedjes-cultuur.
In 2012 ontving Nol Wassen de Veldeke Oevre Prijs van 't Limburgs Leed.
Nol Wassen is de vader van Mireille Wassen. Hij overleed op 13 maart 2014.


NOL WASSEN en de PERS:

in 2001:

Reuver wint LVK

in 2007:

CD ter ere 70-jarige Nol Wassen

DISCOGRAFIE:

LP's samen met anderen:

"11 Gouden gillers" (Uniek, UK 7538, 1974)
"Wie sjoen os Limburg is, deel 4" (Telstar TF 8209 TL, 1980)

CD's samen met anderen:

"Wie sjoen os Limburg es, deel 4" (Telstar TCD 100.768.2, 1992)
"Leedjes Luustere" (Marlstone CDL 2327, 2003)
"Veur jonk & Aad" (SVV d'n Uul, 2007)

PUBLICATIES:

Samen met Theo Peeters

"Lesboek KVL: Hoe schrijf ik een liedje" (Veldeke, 201?)

Deze pagina is bijgewerkt op