D'N UUL

LIEDJESWEDSTRIJD ROERMOND


Op 11 november 1936 werd het carnavalscomité D'n Uul opgericht. Later werd dit de Stads Vastelaoves Vereniging D'n Uul. De vereniging organiseert in Roermond diverse activiteiten. Een daarvan is het uitgeven van de vastenavondkrant Zjwetskammezaol. Er zijn bonte avonden, concerten en carnavalbals. Een van de hoogtepunten is de Sjtasie Festatie op het Stationsplein.
Een unieke gebeurtenis in Roermond is ook het Bachus-dregge. Met het opvissen van dit carnavalssymbool kan het carnaval beginnen. Op dinsdag wordt 'Bacchus' als afsluiting van het carnaval weer in de Roer geworpen, het z.g. Bacchus-drieve.
SVV D'n Uul organiseert ook de jaarlijkse Liedjesavond die rond of op 'De elfde van de elfde' wordt gehouden. Sinds 1937 lag de keus van het lied bij SVV D'n Uul. Vanaf de jaren '60 kon iedereen daarvoor liedjes insturen. In de jaren '70 werd voor de wedstrijd een aparte jury ingesteld. Het winnende lied wordt uitgeroepen tot Uulesjlager van het carnavalsseizoen. De winnaars van de drie beste liedjes treden op tijdens de Sjtasie Festatie.
Vanaf 2016 vond er geen leedjesaovend meer plaats. Wel konden er liedjes worden ingezonden. Daaruit werd door een jury de jaarlijkse Uulesjlager gekozen. Die werd dan op het jaarlijks terugkerende evenement Aad op Nuuj gepresenteerd.
In 2020 is er besloten toch weer een gewone liedjeswedstrijd te organiseren. Deze wordt georganiseerd door de carnavalsverenigingen D'n Uul (uit Roermond) en De Katers (uit Maasniel) en het daarom Kuul.


ERELIJST met UULESJLAGERS

1946 - HEDEN


D'N UUL op INTERNET

D'N UUL heeft een eigen plek op internet !

D'N UUL en de PERS

in 1995

Klein pröpke met veel muziek in het köpke

Deze pagina is bijgewerkt op