De Limburger op het web

„Voor Hilversum taboe, maar
daarom zeker niet getreurd!”

BLERICK/VENLO - Geen mens in Blerick en Venlo wil hun platen missen. Het zijn speelse grapjes, uitgekiende woordspelingen, knappe arrangementen en spitsvondige teksten die de Noordlimburgse VRIJBUITERS, in hun in het dialect gezongen liedjes brengen. De populariteit van de vijf man sterke groep met zanger BEN VERDELLEN is in de afgelopen dertien jaar ook in Midden- en Zuid-Limburg doorgedrongen. Vandaar dat de tweede: „Vrijbuiters”-langspeelplaat, die donderdag (vlak voor vaderdag) verschijnt ook in de platenwinkels in deze regio verkrijgbaar is.

In de Karelhoeve-studio van JAN THEELEN in MUNSTERGELEEN vinden de opnamen plaats. De Vrijbuiters houden vast sen de Limburgse cultuur die gelukkig nog voldoende perspectieven biedt. Ook al zal Hilversum III categorisch blijven weigeren om en Limburgs liedjes te spelen. „Het kan wel in de Maleise taal, maar een plaatje in het dialect (welk dialect in Nederland ook) voor de smaakmakers een taboetje” zegt BEN VERDELLEN in het dagelijks leven werkzaam bij de spoorwegen. „We zijn om ruchtbaarheid te geven aan onze activiteiten dus aangewezen op de Limburgse krant en de media In onze provincies. En dat verdriet ons eerlijk gezegd helemaal niet.”
De eerste Vrijbuiters-elpee, die werd opgenomen met Jan Theelen op het Limburgse platenmerk „Onger os”, was „veur mam”. Nu, met het oog op vaderdag, wordt het er een „veur pap”.

Fijnproevers

Voor fijnproevers, die weten te luisteren, een juweeltje van een plaat. Zo gingen de Vrijbuiters in Chinese restaurants op zoek naar menuekaarten waardoor in het. Limburgs dialect het nummer „Foe jong haj” ontstond. Oftewel: Hou je handen ervan af. Wat te denken van „Kinger, kinger, kin het neet minder”, een lied waarin de draak wordt gestoken met onze consumptiemaatschappij. Voor „De koe van Horst-America” verplaatst men zich naar het platteland. Het wordt het gesprek tussen een koe en een stier. De koe die wordt gemolken, de stier die laat weten: daar komt de boer weer. Dus: wegwezen! Een nieuw vrijbuiterslied verhaalt over het volk dat in de nesten zit. Misschien dat muziek de zorgen en problemen kan doen vergeten. Dan is er ook nog dat liedje van die jongen die verliefd wordt op dat meisje dat ingelijst aan de muur hangt. Het blijkt de foto van „oma" te zijn.
„Bach”-achtig nummer. Een menselijk verhaaltje, waarvoor je eens nut gaan zitten. Zeker niets voor mensen die altijd in tijdnood zijn. Zoals gezegd speelse teksten.

Evenementen

Ben Verdellen: „Meestal treden we op in plaatsen en dorpen zo'n 25 kilometer in de omtrek van Venray, Blerick en Venlo. Op grote evenementen, op wijn- en schhuttersfeesten. De luisterliedjes zijn voor het begin van de avond, de vreugde en het temperament voor de latere uurtjes.” Zeker aan te bevelen ook voor Zuid- en Midden-Limburg voor die zogeheten „broodnodige” variatie.

terug naar De Vrijbuiters

Deze pagina is bijgewerkt op