TWIJ DEUNTJES VEUR AIN CENT


Henk Scholte presenteert vanaf 2001 het radioprogramma Twij Deuntjes veur ain cent bij RTV-Noord. In het programma passeert vooral muziek van "kleine talen" met nadruk op het Gronings. Al lange tijd is Rolf Schreuder zijn pazziant oftewel producer en tecnicus. Het programma werd in het begin elke werkdag van 18 tot 19 uur uitgezonden.
Op tweede paasdag 2002 vond er een rechtstreekse uitzending plaats. In het Prinsentheater aan de Noorderbinnensingel traden de volgende artiesten op: Paul Munting en de Fiddlesticks, Marc Korfage, Tineke Rouw, Woarom Nait? en Stad.
Op 14 december 2016 vond er een live-opname plaats in DOT in Groningen. Tussen kerst en nieuwjaar werden de opnamen als afsluiting van het dagelijkse programma uitgezonden. Deelnemende artiesten waren Bert Hadders, Marlene Bakker, het Oost-Friese Otto Groote-Ensemble, Wat Aans, De Troebadoers, Joost Belinfante en Van de Straat.
Met ingang van 2017 dreigde het programma te verdwijnen. Er groeide echter een massale protestbeweging van luisteraars en artiesten. De protesten drongen door tot in de landelijke media. Eind 2016 besloot RTV-Noord het programma in afgeslankte vorm te continueren. Met ingang van 2017 is het programma iedere zondag te beluistern van 10 tot 12 uur. op zondagmiddag.
Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan vond een vier uur durende uitzending plaats op zondag 3 januari 2021. Verschillende artiesten schreven speciaal voor deze uitzending een liedje.


TWIJ DEUNTJES en DE PERS

in 2002:

De "twij deuntjes" van Henk Scholte

in 2006:

'Mooiste streektaalpoëzie' op de radio
Zangeres zonder show of glamour

in 2007:

Trio zingt een loflied op de winter

in 2009:

Ik kon noeit kaizen

in 2010:

De waarme douche van Ede Stoal
Hoogtepunten 10 jaar Twij Deuntjes veur Ain Cent
Het dagboek van Harry Niehof
Jazzklassiekers in t Grunnegers
Edwin Jongedijk in Twij deuntjes veur ain cent

in 2011:

Gurbe Douwstra

in 2012:

Cohen inspireert Grunnegers

in 2013:

‘Soms denk ik: man, je bent knettergek’

in 2016:

Het rommelt in Groningen

in 2021

Spaigelproatje: Rolf Schreuder
Spaigelproatje: Rolf Schreuder (2)
Spaigrlproatje: Paul Munting

in 2022

Spaigelproatje: Bert Hadders

Deze pagina is bijgewerkt op