Dagblad van het Noorden op het web

HET DAGBOEK VAN HARRY NIEHOF

Zaterdag 6 november
Vandaag is de laatste try-out van mijn theaterconcert Van Middelsom noar Madrid, in de Tramwerkplaats in Winschoten. Nee, er gaat geen wekker. Lekker uitslapen en dan langzamerhand naar de avond toe werken. Ontbijten met mijn lief Lucie en even naar het cryptogram kijken. Uurtje spelen, uurtje zingen, en dan op weg. Zo'n rustig begin van de dag is hard nodig, want het is een hectische week geweest: de laatste details voor de cd moesten worden geregeld, webmaster John van Hulst heeft me geleerd hoe ik zelf foto's op mijn website kan zetten, we hebben opnames gemaakt voor de videoclip van 'Begun', en gisteravond heb ik meegewerkt aan een benefietoptreden voor Haïti, met Frank den Hollander, Peter de Haan, Alina Kiers en Jan Veldman, in de Kimme in Zuidlaren. Het was een prachtige avond, iedereen was erg op dreef en de sfeer in de uitverkochte zaal was uitstekend. Hopelijk wordt het in Winschoten net zo leuk.

Zondag 7 november
En dat wordt het: Winschoten is aangenaam verrast door de muziek, meest nieuw, maar ook wat oud werk, met reizen en vreemdelingen als thema. Bovendien is er dit keer voor het eerst ruimte genoeg om het decor goed tot zijn recht te laten komen, en kunnen we ook voor het eerst werken met het lichtplan dat David Woltinge heeft gemaakt. De muziek gaat steeds lekkerder zitten, en mijn medemuzikanten Herman Grimme (slagwerk, toetsen, enz.) en Johan Viswat (bas) tillen alles naar een hoger niveau. Nog nagloeiend stappen Lucie en ik zondagmiddag in de auto. We gaan lunchen met een stel vrienden om het over een vakantie in Spanje te hebben. In het voorjaar gaan we met zijn allen naar het huis van Jan Pijnenburg (de drummer van Doe Maar) in de bergen bij Cazorla, waar ik met Lucie een halfjaar heb gewoond. Het is een genot om er weer eens over te vertellen, foto's te laten zien en te voelen hoe het was om 's nachts urenlang naar de sterrenhemel te staren.

Maandag 8 november
Vandaag staat in het teken van het onderwijs. Sinds het begin van dit schooljaar geef ik een paar uur per week Engelse les aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Omdat ik hier net als groentje kom kijken, kost de voorbereiding me vooralsnog een hoop tijd, maar het lesgeven aan studenten vanaf een jaar of 18 vind ik prachtig. Morgen begint er een nieuwe cursus, dus dat wordt weer even spannend. 's Avonds ben ik te gast bij Henk Scholte, voor zijn radioprogramma Twij deuntjes veur ain cent. Ik heb twee gitaren en een dobro (een gitaar met een metalen klankkast) bij me, om wat afwisseling in het repertoire te kunnen aanbrengen. Het wordt een mooie avond: Henk is altijd erg goed op de hoogte, en hij is natuurlijk zelf muzikant, waardoor het gesprek soepel verloopt en de live-uitvoeringen van mijn liedjes spontaan en makkelijk gaan.

Dinsdag 9 november
Kwart voor zeven op, om half acht in de auto en de buurvrouw halen, want die rijdt met me mee naar Leeuwarden. Het zal voor veel mensen wel heel gewoon zijn, maar ik vind het wanstaltig vroeg. Gelukkig gebeurt dit maar heel af en toe. Het is fijn om de studenten weer te zien en de lessen gaan goed, ook met de nieuwe groep. 's Avonds ga ik bij Rob Heiligers langs. Ik heb hem gevraagd om me regieaanwijzingen te geven, en dat heeft hij serieus opgevat. Hij is twee keer bij een try-out geweest en in Winschoten heeft hij het hele programma gefilmd. Hij is erg stimulerend, daagt mij aanvankelijk uit door scherpe vragen te stellen, om me vervolgens te helpen alles een goede plaats in het programma te geven.

Woensdag 10 november
De cd is binnen, en hij ziet er prachtig uit. Het is een dubbel-cd: De ene heb ik met een aantal muzikanten opgenomen in Studio Lobbes in Opende, de andere is een solo-cd, die ik bij Herman Grimme in zijn White House Studio heb ingespeelden gezongen met alleen gitaar en dobro. Het drukwerk ziet er overweldigend mooi uit, Lisa Sportel van Studio Frank & Lisa heeft zich uitgeleefd met bijzondere stempeltechnieken. Aan het eind van de middag gaan Lucie en ik de voorlopige videoclip bekijken bij Frank Schaap, de Frank van voornoemde Studio. Ook al zo verrassend. Het voelt als een voorrecht dat deze mensen al hun vakmanschap aanwenden om hier iets bijzonders van te maken. Hetzelfde geldt trouwens voor iedereen die heeft meegeholpen, voor de muzikanten, de technici in de studio en in het theater, en voor Lucie, die zo'n beetje de hele productie doet.

Donderdag 11 november
De dag begint met een korte fotosessie op de steiger in het Hoornse Meer. Het is vreselijk koud, maar op de foto ziet het er waarschijnlijk wel goed uit. Daarna ga ik naar de Mediacentrale voor een interviewtje met Piet van Dijken, voor Noord Clips XL van RTV Noord. Ik moet altijd lachen om die grote man met dat zwaer Grouningse accent, en we weten even niet of we nu Gronings of Nederlands zullen praten. Hoe dan ook, het pakt goed uit, we hebben er plezier in. Het is nu laat in de middag, en ik zet op een rijtje wat er nog moet gebeuren. Morgen nog een klein optreden bij Radio Noord, en daarna kan ik me voorbereiden op de première/cd-presentatie in de Molenberg: liedjes nog een keer doornemen en natuurlijk de passen van de Groninger dans flink oefenen. Daarna is het zaterdag, en nee, dan gaat er geen wekker...

terug naar Harry Niehof

Deze pagina is bijgewerkt op