BEN MOL


Berend (Berie / Ben) van der Molen (alias Ben Mol; 22 maart 1938, Leeuwarden) was al jong bezig met muziek. In het cabaret 'Ontspanning Na Arbeid' speelde hij mondharmonica en deed sketches. Later was hij lid van het cabaret 'Sunshine' van Van Der Borg.
Van der Molen werkte als glazenwasser. Hij kocht een drumstel op afbetaling en begon daarop te reperteren met zijn vriend Paul Oudjes. Roelof (Roelie) Brouwer en Eddie van de Ley van 'The Red Hot Peppers' hoorden hem drummen. Omdat de drummer van het orkest ging emigreren, werd Berie de vervanger. Andere bandleden waren Piet van der Meer (Pietje Mulo) en Han Dolstra. De band groeide, na enkele bezettingswisselingen, uit tot een van de top dansorkesten van het Noorden en bestond ruim zes jaar. Daarna splitste het R.H.P-kwartet zich af. Dit Kwartet bestond uit Harry Kootstra, Leo (Luwe) Verhaag, Paul Outjes en Ben van der Molen.
Na een paar jaar startte Van der Molen samen met Harry Kootstra en Frans van der Borg het Orkest Ben Mol. Kootstra en van der Borg vertrokken en Gerard Panjer werd toetsenist. Het Duo Ben Mol kende verschillende bezettingen waarin o.a. ook Sjonnie de Vries meespeelde. Later legde Ben Mol zich meer toe op stemmingsmuziek. Met Albert de Heij vormde hij het duo 'Klik Klak'.
Met Gerard Joets Wiersma vormde hij een vast duo op allerlei feesten en partijen en tijdens het skūtsjes silen speelde het tweetal op bijna elke plek waar de skūtsjes aanmeerden. Nadat Joets besloot te stoppen ging Ben nog lange tijd door.
Ben Mol maakte ook Friestalige muziek. Zijn bekendste lied is Boppeslach.
Berend van der Molen is op 1 september 2008 overleden.


DISCOGRAFIE

MC samen met anderen

"Fryslān boppe" (Philips 7162 910, 1978)

Single 7" samen met De Stampers

"De boeretrien / De boppeslach" (Philips 6075 017, 1977)

Single 7" samen met Gerard Wiersma

"'t Is beerenburg / Het joetslied" (Philips 6075 051, 1978)

LP's samen met anderen

"Fryslān boppe" (Philips 6410 967, 1978)
"Zomerhits, ter land, ter zee en in de lucht" (Vloot 203.904, 1981)
"Ald en nij fan Fryske grūn" (2 lp Philips 6624 054, 19??)

CD samen met anderen

"It bźste lān fan d'ierde" (Ivory Tower 20.186, 2002)

Deze pagina is bijgewerkt op