Dagblad van het Noorden op het web

Grote feestavond 50-jarige Askay Brothers

ACHTERGROND
DUO JUBILEERT

Sappemeer Er komt een grote feestavond voor de Sappemeerster zangers Johan Raspe en Rieks Folgerts. Het duo staat onder de naam Askay Brothers vijftig jaar op de planken. De vriendenclub Jannie van der Meer, Leanne van Kalsbeek en Herman Lambeck wilde dat niet ongemerkt voorbij laten gaan. “Johan en Rieks hebben veel betekend voor de streektaal”, zegt Herman Lambeck, “daarom mocht dit jubileum naar ons idee niet onopgemerkt voorbij gaan.”
De Askay Brothers maakten jarenlang furore als de Groninger Everly Brothers. Een klassieker is het door Ede Staal geschreven Al waaien de pannen bie mie van t dak, dat officieel Nargens beter as thoes, heet. De naam Askay Brothers werd geleend van Jan Smallenbroek en Jaap Kuilema (SK). Toen dit duo in 1968 ophield te bestaan, vroegen Raspe en Folgerts of zij de naam Askay Brothers mochten gebruiken. Daarvoor traden ze op onder de naam JoRi Brothers.
Raspe en Folgerts groeiden samen op in Sappemeer. In 1958, herinnert Johan Raspe zich, zaten ze op de rand van het bed van Rieks. De laatste had kort daarvoor een gitaar gekregen en Raspe zong Suzie Darling. Het repertoire bestond eerst uit nummers van de Blue Diamonds, later werden dat de Everly Brothers. “Dat kwam heel natuurlijk. Het was eigenlijk een vanzelfsprekende keuze”, aldus Raspe. Voor de jubileumavond op 25 juni in De Tibbe in Sappemeer hebben onder anderen Fransien Kuiper, Agnes Woltjes, Ard Eggens en Lou Leeuw hun medewerking toegezegd. “De feestavond heeft ons overvallen", zegt Johan Raspe, die 6 juni 65 jaar hoopt te worden. “Als er niets was gebeurd was het ook goed geweest, maar we zijn de organisatie dankbaar dat ze dit voor ons doet. Alle artiesten hebben graag en gratis hun medewerking toegezegd. Dat verdient wel een applausje.”
Een speciale cd ter gelegenheid van het jubileum komt er vooralsnog niet. “We willen nog wel graag wat opnemen. Ik ben de eerste die straks in de studio staat om nieuwe nummers op te nemen”, zegt Raspe, “maar het is doodgewoon een geldkwestie. Duizend euro is niks en Rieks en ik zijn geen golddiggers. Als er mensen zijn die ons de studio in willen helpen, dan graag!”

terug naar Askay Brothers

Deze pagina is bijgewerkt op