Dagblad van het Noorden op het web

Groningers domineren Streektaalproject NNO

Door Job van Schaik


GRONINGEN • Friesland, Groningen en Drenthe hebben alledrie hun eigen winnaar gekregen bij de liedjeswedstrijd van het Noord Nederlands Orkest. Maar gisteren bij de prijsuitreiking bleek dat de Groninger inbreng bij het streektaalproject erg groot is.

Het streektaalproject is georganiseerd ter ere van het vijf-tienjarig bestaan van het NNO en is bedoeld als een stimulans voor de eigentijdse streektaalmuziek. Uit ruim honderd inzendingen werden drie liedjes gekozen die in maart tijdens de dialectmaand in een versie voor orkest door het NNO worden uitgevoerd. "Het past in de traditie van het orkest om op deze manier aandacht te schenken aan het gebied waarin we actief zijn", verklaarde NNO-directeur Jan Geert Vierkant.
Arnold Veeman uit Eenrum, die vorig jaar met zijn band The Yellowish Summer Evening een regionale hit had met het liedje Mien Lutje Laif, won in Groningen met de jazzy ballade Nekstoe Mie. "Een hele eer", vond Veeman zijn uitverkiezing. Hij gaat het liedje zelf arrangeren voor orkest. "Heel leerzaam. Ik heb in mijn autonome werk wel voor orkest geschreven, maar dit vraagt een heel andere benadering."
De Drentse winnaar komt ook uit Noord-Groningen. Erik Harteveld, woonachtig in Rasquert, schreef een melancholisch lied over zijn roots in. Grolloo. Sinds 1995 is Harteveld, die wegens werkzaamheden de prijsuitreiking aan zich voorbij moest laten gaan, frontman van De Kopstubbers waarmee hij drie cd's maakte.
Vanuit Drenthe kwamen overigens de minste inzendingen voor de NNO-wedstrijd: slecht elf liedjes, tegenover 45 uit Groningen en 47 uit Friesland. Medeorganisator Jaap Alkema: "In Friesland heb je een eigen liedjesfestival en in Groningen de stichting NIJ!, maar in Drenthe heb je niks. Dat merk je toch."
De Friese winnaar Klaver Fjouwer werd in eerste instantie door de jury afgekeurd. "Er zat een taalfout in de tekst", vertelde Alkema. "En dat kan natuurlijk niet in Friesland. Gelukkig wilde de tekstschrijver er op ons verzoek nog een keer naar kijken." De muziek van het winnende Friese liedje werd overigens geschreven door stad-Groninger musicus/producer Jan Meiborg. "Maar ik woon aan "de Friesestraatweg", voerde, Meiborg ter verdediging aan bij de prijsuitreiking.

De drie winnaars

. Groningen: Nekstoe mie; muziek en vertolking Arnold Veeman, tekst Jan Siebo Uffen
. Drenthe: Hier en Nu; muziek, tekst en vertolking Erik Harteveld
. Friesland: Klaver Fjouwer; muziek Jan Meiborg, tekst Koos van der Sloot, vertolking Lies Akkerman
Alle winnaars ontvangen een passe-partout voor het NNO voor volgend seizoen. Daarnaast worden de werken uitgevoerd door het NNO. In maart 2005 reist het orkest Groningen, Friesland en Drenthe af met een streektaalprogramma, waaraan behalve de prijswinnaars ook Erwin de Vries, Piter Wilkens en Douwe Heeringa hun medewerking verlenen. Met DaniŽl Lohues wordt nog onderhandeld.

terug naar NNO-liedjeswedstrijd
Deze pagina is bijgewerkt op