IRENE WILKENS

en SIKKOM KULT


Irene Wilkens (Groningen, 1980) groeide op in Muntendam. Ze is maatschappelijk werker en woont in Zuidwending. Al vroeg speelde ze accordeon maar ze studeerde klarinet en schoolmuziek aan het conservatorium in Groningen.
Irene Wilkens was zangeres in verschillende bandjes. Daarbij de popband Ragdoll, Xclusive, Blueprint en de Abba-coverband SOS.
Met haar schoonzus Ivonne Schoenmaker zong ze in het Gronings. Het door haar echtgenoot Alex Schoenmaker vertaalde Make you feel my love van Bob Dylan in Wait dat k van die hol zingt ze, begeleid door Alex Staal. Wilkens zong ook nummers van An Kuiper.
In 2010 zong Wilkens Midwinteroavend tijdens de kerstdagen voor de Wereldomroep. Het lied was geschreven dooe Alex Schoenmaker (tekst) en Alex Staal (muziek).
De laatste tijd treedt Irene Wilkens op met de vijfkoppige band Sikkom Kult. De formatie kreeg in 2014 bekendheid door As Julio gait zingen van Bert Hadders maar de band speelt vooral door Alex Schoenmaker geschreven liedjes.
Sikkom Kult betaat uit Ton de Boer (accordeon, piano en synthesizer), Bé Brakke (akoestische en elektrische gitaar), Jaap Velema (akoestische gitaar, ukelele), Arko Kok (bas) en Coos Grevelink (slagwerk en gitaar). Later nam Stefan Kroes de plaats in van Grevelink.
In februari 2016 werden Irene Wilkens & Sikkom Kult winnaar van het Grunneger Laidjesfestival met de liedjes Leste Traain en De wind poest haard.
Aan haar debuut-cd werkten naast Sikkom Kult ook Edwin Jongedijk (zang), Marianne van der Velde (zang), Ilona van Veen (viool) en Rowdy Prins (akoestische gitaar) mee. Voor de cd ontving Wilkens de publieksprijs van het Dagblad van het Noorden 2018.
In 2021 werkten Irene Wilkens en Alex Schoenmaker mee aan het project De Kerstfabriek.
Irene Wilkens zingt samen met haar dochter Suze en ook in het Gronings zoals Langzoam neergoan.


IRENE WILKENS en de PERS

in 2018

Spaigelproatje: Irene Wilkens

in 2019

Spaigelproatje: Bé Schmaal

LIEDJES van IRENE WILKENS

Schounendeus
De wind poest haard

IRENE WILKENS op INTERNET

IRENE WILKENS heeft een eigen plek op internet !

DISCOGRAFIE

CD-singles

"Witte kerst" (2008)
"Wait dat k van die hol" (2009)
"Voutstappen in de snij" (2010)
"Midwinteroavend" (2011)
"As Julio gait zingen" (2014)
"Nooit allain" (2015)
"Wat west is" (2016)

CD-single met anderen

"Nait doezel'n" (VanPuf 20142, 2014)
"Elk zien kerst" (2021)

CD

"Sikkom kult" (Eigen uitgave, 2018)

CD samen met anderen

""Holt & stoal"" (Marista MCD 16226, 2016)

Deze pagina is bijgewerkt op