GRUNNEGER MINSTREELS


De Grunneger Minstreels begonnen in 1947 met het zingen van liedjes. De groep trok meer dan 30 jaar door het land om Nederlandse en Groninger liedjes te zingen. Het trio trad op in traditioneel Groninger kostum en - afhankelijk van het optreden - in andere kostuums
Het trio bestond uit Kornelis Mulder (luit , gitaar en bariton), die de liedjes schreef, zijn echtgenote Annie E. Ottes (sopraan) en Reinder Keizer (tenor).
Het drietal trad vooral rond 1950 op voor de radio met oude en eigentijdse liedjes. Verder waren de minstreels een van de eerste streektaalgroepen die voor de (NCRV-)televisie verscheen. Ook traden ze enkele keren op voor het koninklijk huis.

Kornelis Mulder (Groningen, 9 april 1916) ijverde sterk voor het bewaren en onderhouden van de streektaal. Hij was vanaf 1955 voorzitter van de Kristelke Verainen van Grunneger Toalgenoten. Ook had hij zitting in de Commissie Streektaal en Literatuur van de Groninger Culturele Gemeenschap. Verder was hij lid van de Werkgroep voor Berijming van Psalmen en Gezangen in het Gronings die in 1966 een eerste bundel Grunneger Psaalms uitgaf.
Mulder werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.
Kornelis Mulder overleed in Haren op 10 februari 1978. Zijn echtgenote Annie Ottes was geboren in 1920 en overleed op 21 april 2012.


GRUNNEGER MINSTREELS en de PERS

in 1972

Kwart eeuw liedjes over land, volk, liefde en natuur

in 1978

Korn. Mulder overleden

in 2010

De waarme douche van Ede Stoal

in 2011

Van Driekusman naar Fck
Dialectmuziek in Nederland; waar gaan we naar toe?

in 2012

Over trolleybuzze en snikke

LIEDJE van DE GRUNNEGER MINSTREELS

't Kerkje van Oterdom

DISCOGRAFIE

CD samen met anderen

"Kennismaking met het Gronings" (collegedictaat met cd, In Boekvorm Uitgevers, 2007)

PUBLICATIES van KORNELIS MULDER

"Klienkralen" (Haren, 1967)
"Hannekemaaiers en kiepkerels" (19??)

Deze pagina is bijgewerkt op