22 februari 2011
Dagblad van het Noorden op het web
Sabine Uitslag: Streektaal betekent voor mij thuiskomen
Kamerlid en zangeres Sabine Uitslag komt naar !Reur! De politica uit het Overijsselse Welsum zingt het nummer Laot mie lös, laot mie gaon.
Kamerlid Sabine Uitslag (CDA) uit het Overijsselse Welsum is op landsniveau een overtuigd ambassadrice van het Nedersaksisch. Waar mogelijk verdedigt ze de belangen van de verwante streektalen uit Noord- en Oost-Nederland. “Nu wij het erover hebben: ik moet nodig weer eens informeren wanneer nu eindelijk de Europese erkenning van het Nedersaksisch wordt ondertekend.” Op 5 maart komt Sabine Uitslag (1973) - volgens Veronica-lezers de meest sexy politicus van het land - naar Emmen, in een heel andere hoedanigheid: die van zangeres in de streektaal. Ze is te zien en te horen op het streektaalfestival !REUR!, overdag in de bibliotheek (15.10 uur).
Sabine Uitslag maakt sinds 2008 deel uit van de Tweede Kamer met gezondheidszorg in portefeuille. Daarnaast vindt ze nog altijd tijd en ruimte voor haar grote liefde: de muziek. Ze is zangeres van de Twentse coverband Spinrock - van AC/DC tot Anouk - en treedt een keer of vier per maand op. "Wij worden heel veel gevraagd, de combinatie is goed te doen, maar wij gaan wel iets minder vaak optreden. Je wilt ook wel eens een weekeindje thuis zijn."
De blonde zangeres komt zonder band naar Emmen, waar ze wordt begeleid door !REUR!-organisator Bert Kamping himself. Ze zingt het nummer Laot mie lös, laot mie gaon dat ook op cd staat. “Totaal anders dan het stevige repertoire dat wij normaal doen; dit is eigenlijk meer een smartlap. Maar het is heerlijk om te doen. Streektaal betekent voor mij thuiskomen. 't Is iets vertrouwds; iets wat dicht bij je hart zit. En zingen in de streektaal zit dubbeldicht bij je hart!” Sabine zingt zonder pretenties in het Nedersaksisch. “Ik hoef niet ontdekt te worden als streektaalzangeres, ofzo.” Een tweede cd'tje zal nog wel even op zich laten wachten. “Ik heb toch wel een erg drukke baan...”
Ze is geboren in het Twentse Westerhaar. "Mijn ouders leerden mij ABN, met ingeslikte 'n'. Later verhuisden we naar Vriezenveen, waar weer een heel andere variant van het dialect werd gesproken. Wat ik nu spreek, komt uit verschillende varianten.” Ze werkte in de zorg - ze heeft een academische graad - ook met oude, zieke mensen. “Die worden rustig als ze in hun eigen taal worden aangesproken. Dat is de kracht van streektaal.”
Het eerste exemplaar van het singletje Laot mie lös was destijds voor premier Balkenende. “Het was duidelijk ook bedoeld om het Twents op de kaart te krijgen. Tegenwoordig gebruik ik het dialect ook wel eens in het Kamerdebat. Dan komt naderhand de griffier naar mij toe; 'Hoe schrijf ik dat eigenlijk...?' Grappig.”