MAASBODE
15 maart 2002
Zaterdag 23 maart in De Lievekamp ten bate van Sahelp
4e Brabants Lach en Lied Festival
Op zaterdag 23 maart a.s. vindt in Theater De Lievekamp in Oss het vierde Brabants Lach en Lied Festival plaats. De voorstelling begint om 20.15 uur. Net als in voorgaande edities komen er ook nu weer vele Brabantse artiesten naar Oss. Er treden die avond 5 ensembles op met in totaal 19 liedjeszangers en andere uitvoerenden.
De voorstelling bestaat traditiegetrouw ook dit jaar weer uit een bont geheel vol humor, vertelsels en gezellige liedjes. Anders gezeed veul ouwbettereij en veul meziek. Met deze succesformule - zo is in de afgelopen jaren gebleken -belooft deze avond, waarbij alles draait om het Brabantse dialect weer een aaneenschakeling van plezier en gezelligheid te worden.
Veel bekende namen
Het programma wordt ook nu weer gepresenteerd door schrijver en verteller Cor Swanenberg Hij wordt als vanouds bijgestaan door zijn vaste compagnon accordeonist-zanger Jo van Heeswijk uit Vorstenbosch.
Verder treden op: Noud Bongers uit Lith die met name in onze regio grote bekendheid geniet, de Gebroeders van Heez' uit Heeze en Geldrop. Lya de Haas uit Vinkel en Hennie Korsten uit Rosmalen. Na de pauze is het de beurt aan OEF, het Oploos Eerste Filharmonisch en de avond wordt afgesloten met liedjes en smakelijke conferences van Bert Kuijpers, uit Aarle-Rixtel en Ton Gondrie uit Helmond. Dit jaar - omwille van de variatie nu eens niet op het podium maar achter de coulissen - zorgt onze eigen Lambert van Hintum uit Berghem er samen met de staf van De Lievekamp voor dat alles op rolletjes verloopt. Lambert van Hintum is ook de man die elk jaar het podium met allerlei heemkunde-artikelen fraai aankleedt.
Opbrengst voor Sahelp
Opnieuw zijn Cor Swanenberg en de Stichting Sahelp erin geslaagd om een aantrekkelijk programma samen te stellen In voorgaande jaren was Theater De Lievekamp steeds snel vol. Gelet op de kwaliteit en de variatie in het programma zal dat naar verwachting ook nu weer het geval zijn. Dat is dan goed voor de Osse Stichting Sahelp. De gehele netto opbrengst van deze show gaat immers naar de Stichting Sahelp die daarmee in het Afrikaanse land Burkina Faso ontwikkelingsprojecten uitvoert. De vrijwilligersorganisatie Sahelp doet dit al bijna 25 jaar. Er zijn dankzij Sahelp al vele scholen en kliniekjes gebouwd en heel wat waterpompen en zonnecollectoren geplaatst. Het is hulp die helpt omdat het direct en kleinschalig is en zich afspeelt dicht bij de mensen die het het hardst nodig hebben Door die rechtstreekse manier van werken blijft er bij Sahelp niets aan de strijkstok hangen en komt er van elke euro maar liefst 95 eurocent direct in Afrika terecht. Om dit werk voort te kunnen zetten is geld nodig. Door de belangeloze medewerking van alle artiesten hoopt Sahelp na deze avond tussen de 3500 en 4000 euro aan het fonds te kunnen toevoegen.
Cor Swanenberg en Jo van Heeswijk
Ook nu weer heeft de veelzijdige schrijver en verteller Cor Swanenberg - oorspronkelijk afkomstig uit Nuland maar nu woonachtig in Berlicum een gevarieerd programma samengesteld. Zelf vervult hij daarin als presentator van het geheel een prominente rol. Daardoor is op voorhand gegarandeerd dat er weer veel Brabantse humor voor het voetlicht komt. Cor Swanenberg publiceerde een groot aantal boeken die over Brabant gaan. Van die circa 40 boeken is ongeveer de helft in het Brabantse dialect geschreven. Toen hij 25 jaar met zijn Meierijs op de planken stond, verscheen de CD "Dik vur mekare" en het Brabantse liedjesalbum "Botter tot d'n bojem toe", dat hij samen met Jo van Heeswijk maakte. Met zijn zoon Jos Swanenberg maakte hij het grote Meierijse woordenboek "Eigegreij", de bundel "Brabantse beestjes" en het dialectboek Oost-Brabants dat in de reeks "Taal in stad en land" verscheen. Swanenberg is medewerker van het zondagse radioprogramma "'t Brabants Uurke" op Omroep Brabant. In 1997 kreeg hij de Ad de Laatprijs voor zijn publicaties en zijn vele activiteiten in het dialect. Swanenbergs eerstvolgende CD heet "Gesneeje Koek" en recent verscheen bij gelegenheid van zijn 60e verjaardag de kostelijke verhalenbundel "Het beste van Klaas van Bette". Zijn vaste compagnon, accordeonist-zanger Jo van Heeswijk uit Vorstenbosch is muzikant in hart en nieren. Hij is autodidact en bespeelt zijn "buikorgel" al meer dan zestig jaar. Jo is de componist en Cor de tekstdichter van de liedjes die zij samen zingen. Behalve "Botter tot d'n bojem toe" maakten zij ook samen de CD "D'n Bosch is zo schon". Jo maakte bovendien kortgeleden, met medewerking van een combo, een eigen accordeon-CD waarop ook zijn bijzondere tenorstem te horen is.
Uit de buurt: Noud Bongers
Noud Bongers werkzaam in Oss, is geboren en getogen in de Maaskant, in het rustieke oer-Brabantse dorp Lith. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden in dienst van de gemeente Oss en allerlei maatschappelijke activiteiten treedt hij vanaf oktober 1995 op als Brabantse liedjeszanger. Hij begeleidt daarbij zichzelf op gitaar. De teksten en muziek zijn van eigen hand. Het repertoire is divers van melodie en de teksten gaan over de gewone alledaagse dingen van het Brabantse land. Noud wordt alom gezien als een aankomend talent in het Brabantse genre Zijn debuut-CD "Achterum is 't kermis" werd in 1996 CD van de week bij Omroep Brabant. In 1998 verscheen zijn tweede CD "'t Brabants Kwetierke". Zijn derde CD zal in dit voorjaar verschijnen. De optredens van Noud Bongers zijn het beste als volgt te typeren: "unne gezelligen aovond vur jong en oud, mi veul buurte en veul liedjes en dus eigelek alted tekort..." Noud opent dit jaar met zijn optreden dit 4e Brabants Lach en Lied Festival.
De Gebroeders van Heez'
Het tweede programmaonderdeel is voor rekening van De Gebroeders van Heez'. Sinds 1983 vormen Ad van den Berg en Cor Visker uit Heeze samen met Eric Kolen uit Geldrop het trio dat zich De Gebroeders van Heez' noemt. Deze mannen die het vooral van hun vocale kwaliteiten moeten hebben - onder de kundige begeleiding op piano van Gebroeder Cornelius - maken gebruik van een Brabants traditioneel repertoire, doordrenkt met humor. Een van de bekende nummers van De Gebroeders is "De vespers van Sint Job". Hun lijfspreuk is: van wa ge gere doet lijde nie veul. Eric Kolen is verder bekend als de presentator van "'t Brabants Uurke" dat op zondagen van 1300 tot 1400 uur op Omroep Brabant te beluisteren is. De Gebroeders van Heez' zijn, vanwege het goeie doel, aangesloten bij en belangeloos werkzaam voor de Stichting NEFTA. Zaterdag 23 maart gaan ze voor een dubbel goed doel en steunen ze met hun optreden het werk van de Osse Stichting Sahelp.
Lya de Haas en Hennie Korsten
Lya de Haas uit Vinkel - noem dat maar eens niet uit de buurt - mag beschouwd worden als de prima donna van het Brabantse dialectlied. Zij begon twintig jaar geleden haar zangcarrière en maakte furore met haar eerste CD's "'n lutske me' Lya's" en "Blef nog efkes". In 1999 verscheen haar derde CD "Stille taal" die net als haar eerdere albums opgenomen werd in de Session Sound Studio van haar vriend, meester-gitarist Hennie Korsten uit Rosmalen met wie Lya ook graag samen optreedt. Al haar CD's werden uitverkoren tot CD van de week op Omroep Brabant. Sinds 1999 presenteert Lya de Haas op zaterdagmiddag het muziekprogramma "Op z'n Brabants" bij diezelfde omroep. Zij is een groot talent in de huidige Brabantse zangcultuur en bezingt Brabant met eigentijdse liedjes. In 2001 kreeg Lya de Haas de begeerde Ad de Laatprijs voor haar verdiensten op het gebied van publicatie en promotie van het Brabants dialect. Hennie Korsten maakte vorig jaar zijn eerste solo gitaar CD "Calore". Net als in voorgaande jaren zullen ze ongetwijfeld ook nu weer op het Brabants Lach en Lied Festival veel succes oogsten.
OEF - Oploos Eerste Filharmonisch
Na de pauze gaat het programma dan verder met OEF. Een sax, trompet, trombone, accordeon, basgitaar, gitaar, banjo, drums en percussie in combinatie met de zang in het Oost-Brabantse dialect zijn de effectieve middelen waarmee de negenkoppige groep OEF zijn publiek bestookt. Het overgrote deel van het repertoire bestaat uit eigen nummers, gezongen in het dialect van het land van Cuyk. Zij waren al te bewonderen bij de NOS, NCRV, RTL5, SBS6, TV8, Omroep Brabant TV en de Limburgse zender ROZ. OEF behoort tot de meest gedraaide band, op Omoep Brabant. De drie CD's die OEF sinds 1994 uitbracht zijn "Uut de kunst" (1994), "5841" (1996) en "Bont" (2001). Het Oploos Eerste Filharmonisch spreekt een breed publiek aan, van 8 tot 80 jaar". De band staat bekend om zijn spetterrende show, om het wervelend spektakel en de swingende muziek. Er bestaat omdat het zo besmettelijk is, enige kans op het krijgen van het OEF-virus, maar dat is verder ongevaarlijk. Informatie over OEF staat ook op internet www.stichtingoef.nl.
Bert Kuijpers en Ton Gondrie
Het begon ergens in de vorige eeuw, toen Bert Kuijpers uit Aarle-Rixtel en pianist Ton Gondrie uit Helmond samen succesvolle optredens verzorgden op allerlei carnavalsavonden. Omdat beiden uit het onderwijs afkomstig zijn, werden het al gauw optredens op scholen, onderwijscongressen en dergelijke. Het repertoire werd mede daardoor wat algemener en gaandeweg werden ze steeds meer voor publieke optredens gevraagd, o.a. door Omroep Brabant. Dit resulteerde uiteindelijk in een avondvullend theaterprogramma met als titel "Zonder geluk vaart niemand wel?" Het programma werd door pers en publiek enthousiast ontvangen. Daarop volgden diverse optredens voor radio en TV. Na enkele jaren kwam er een nieuw theaterprogramma "Even diep zuchte...". Ook dit programma werd goed ontvangen. Uiteindelijk vierden zij in 1997 hun zilveren theaterjubileum met het programma "Wind mee". Tussen al die bedrijven door brachten zij vanaf 1995 voor Omroep Brabant oudejaarsconferences me als enige doel het publiek een leuke avond te bezorgen. Een gezellige avond in een tijd van "snelle jongens", van "wil je d'r over praten" en van met reclame doorspekte tv-programma's waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Een "boodschap" brengen ze niet. "Iedereen kan zelf naar de supermarkt", volgens Bert en Ton, die met hun optreden dit jaar het 4e Brabants Lach en Lied Festival afsluiten.
Wie zo dit artiestenpalet bekijkt, die zal het met onze eerdere conclusie eens zijn dat Cor Swanenberg en de Stichting Sahelp er opnieuw in geslaagd zijn een bont en kleurrijk geheel bij elkaar te brengen. Daarmee wordt voortgeborduurd op de eerdere successen en een gezellig "avondje uit" lijkt zo op voorhand verzekerd. De extra attractie van dit festival is natuurlijk dat hier door ook nog eens mensen profijt hebben die - wonend ten zuiden van de Sahara -van het leven heel wat minder kansen hebben gekregen. Twee goede redenen dus om zaterdag 23 maart om 20.15 uur in Theater De Lievekamp in Oss van de partij te zijn. De toegangskaarten voor dit gezellige festival kosten slecht, 11 euro en zijn te reserveren bij de kassa van theater De Lievekamp, telefoon 0412-648922