De Limburger op het web

Limburg is koploper dialectmuziek

Door Wiel Beijer

MUZIEK

Van alle Nederlandse streektaalmuziek komt bijna de helft, 42,9 procent om precies te zijn, uit Limburg. Dat blijkt uit onderzoek van Joop van den Bremen uit Vlissingen.

Sinds 1996 registreert de Zeeuw op zijn website http://home.wanadoo.nl/streektaalmuziek streektaalartiesten en - groepen die actief zijn óf waren vanaf het midden van de twintigste eeuw. Afgelopen week was de Kerkraadse formatie Toepjoep (bekend van het liedje Foesbalsjong) zijn vijftienhonderdste registratie. Van al die groepen of artiesten komen er liefst 643 uit Limburg.
De top van de ranglijst van Van den Bremen wordt bezet door de zuidelijke en de noordelijke provincies. Tweede op de ranglijst is Friesland met 233 noteringen (15,5 procent), op de voet gevolgd door Noord-Brabant met 208 noteringen (13,9 procent). Een goede vierde is Groningen met 124 bands of artiesten. Drenthe haalt 76 noteringen, Overijssel 64, Gelderland 62 en Zeeland 56. In de Randstad-provincies is het maken van muziek in het eigen dialect niet zo populair. Onder aan de ranglijst staan Utrecht en Flevoland met elk twee noteringen. Ook Zuid- en Noord-Holland doen het met respectievelijk 11 en 19 noteringen minder goed.

Joop van den Bremen maakt ook twee keer per jaar in februari en in november een top tien van de populairste artiesten op. In februari van dit jaar prijkte Ede Staal uit Groningen op de eerste plaats, gevolgd door Normaal (Achterhoek/Gelderland) en Rowwen Hèze uit America. Nieuw op vier waren Thei en Marij uit Tegelen. Andere Limburgers op deze lijst zijn Frits Rademacher (7) en Frans Croonenberg (8). De andere niet-Limburgers zijn Twarres uit Friesland (5), Lya de Haas uit Noord-Brabant (6), Fransien uit Groningen en Johan Raspe uit Groningen (beiden op een gedeelde negende en tiende plek)


Deze pagina is bijgewerkt op