Groninger Dagblad

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

'En tenslotte moet het natuurlijk in het Gronings'

Komt eraan: Kangoeroe plof

De Nederlandstalige muziek is al een aantal jaren een goed verkopend produkt. In het kielzog wordt ook de streektaalmuziek meegenomen. Na het verscheiden van Ede Staal werd er door vele Groningse groepen en solisten een poging gewaagd. Nationale roem bleef echter nog steeds uit. Toen de 'Bende van Baflo Bill' binnen was en dus stopte moest hiervoor ook iets nieuws komen. Volgens veel mensen zijn de opvolgers van Staal en Baflo Bill gevonden. Zij gaan door het leven als Kangoeroe plof. Zes kerels uit Pekela die het 'bij toeval' is overkomen.'

Nationale roem hebben ze nog niet, maar dat komt wel, zeggen zij. "Eerst maar iets goeds maken en een heel programma hebben" is binnen Kangoeroe plof de mening. 'De groep maakt cabareteske muziek, gebaseerd op de actualiteit. De muziek wordt gelardeerd met diverse sketches. Het eerste wapenfeit dateert uit 1998, het Noord Nederlands Liedjesfestival (NNLF). Hier begonnen zij als gelegenheidsformatie en zij wonnen het evenement.


Door Rob ten Have

Het zat zo. Twee mensen hadden er lol aan muziek te maken en liedjes te schrijven. Bart Boskens en Arie Franken uit de Pekela's. Ze schreven 'even' een paar liedjes. Het eerste ging over Australië en het tweede over een bromfiets met een lekke band. Dus was de naam 'Kangoeroe plof' voor de groep erg logisch.
Met twee liedjes mag je meedoen aan het NNLF. Het leek wel leuk, zo dacht het duo, om het in de voorronden te proberen. Maar ach, met z'n tweeën is maar een duo. Fred Franken en Bert Weurding werd gevraagd of zij trek hadden om mee te doen. 's Avonds voor het eerste optreden werd er nog gerepeteerd. Op weg naar het festival moesten er ook nog even wat zaken veranderd worden in de composities. Het toeval hielp tijdens het optreden een handje. De elektrische gitaar was niet over de versterker, te horen, maar werd op de ringleiding voor doven en slechthorenden aangesloten. Hilariteit alom en niet alleen bij de organisatie. Kangoeroe plof moest improviseren en kreeg direct de lachers op de hand. Het cabaret was geboren. Volgens Kangoeroe plof werd dankzij dit incident en het daaropvolgende intermezzo als cabaretgezelschap de volgende ronde gehaald. Arie Franken: "We hadden er totaal niet op gerekend in de halve finale te komen. Het was gewoon mazzel. Toen het zover was vonden wij dat er wat extra's moest gebeuren. Via de muziekschool hebben we toen Arnoud van der Laan benaderd en gevraagd of hij ook in wilde stappen. Arnoud is een percussionist en zou wel bij ons passen, dachten wij. Toen hij ja zei was zijn opdracht vrij simpel. Zorg dat we in de finale komen..."
En zo geschiedde het. De halve finale in Winschoten was geen probleem. De eindstrijd in mei, in de grote stadjer Oosterpoort werd tot ieders verrassing gewoon gewonnen.
Wat begon als een grap bleek aan te slaan. De Kangoeroe plof-heren kregen er allengs meer aardigheid in en begonnen hevig te repeteren. Zelfs wordt er af en toe al een optreden gegeven. Nu, een halfjaar na de winst op het liedjesfestival, bestaat de groep uit zes personenen. Het programma beslaat nu ongeveer een uur. Liedjes in het Gronings, afgewisseld en doorspekt met sketches. Kangoeroe plof probeert met de teksten zo dicht mogelijk bij de actualiteit te blijven. In het muzikale gedeelte brengt de groep een aparte 'sound'. "Voor ons is de tekst natuurlijk het belangrijkste. Daarnaast zoeken we een leuke melodielijn. En ten slotte moet het natuurlijk in het Gronings", aldus Arie Franken.
In verschillende nummers is een Zuid-Amerikaans ritme te horen, met West-Afrikaanse invloeden. In andere composities gaat de groep de rock and roll niet uit de weg. Er wordt gebruik gemaakt van een veelheid aan instrumenten. Zo is er de didgeridoo, een Australisch instrument bestaande uit een holle pijp waaraan een zeer diep geluid kan worden ontlokt. Verder zitten er in het instrumentenbestand de djembé, een West-Afrikaans slaginstrument, het windorgel en de smoelschoever (mondhar- monica). Voor het door Fred Franken bespeelde instrument met de naam penny-whistle is nog geen Groningse vertaling voorhanden. En als er gezongen wordt, dan natuurlijk in het Gronings. Ieder nummer haakt in op de actualiteit; of het nu de rotondes of gsm-telefoons zijn of lesbische vissen (potvissen) en homoaardappels (pootaardappelen), het maakt de heren niets uit.

Volkslied
Ondanks de weinige optredens hebben zij toch al enige roem vergaard. Jan Breider had al een leuke ervaring: "Binnenkort bestaat Pekela vierhonderd jaar. Er is al heel voorzichtig door de gemeente geďnformeerd of wij niet het volkslied van Pekela nieuw leven zouden willen inblazen. Ook mogen we misschien in het randgebeuren van de feestelijkheden meespelen, als een soort omlijsting." De bevolking van de Pekela's heeft Kangoerie plof toch al in een warme omarming gesloten. De groep kan in de Pekelahof gratis over een prachtige repetitieruimte beschikken. Kangoeroe plof heeft nog veel meer plannen, vertelt BertWeurding: "We zijn bezig met een cd. Financieel moeten we nog zien alles rond te krijgen. Er wordt op dit moment goed over gepraat." Kangoeroe plof wil na het uitkomen van de cd ook de bevolking in Oost-Groningen wakker schudden met een echte politieke partij, het Veenkoloniaal Bevrijdings Front (VBF). Deze beweging streeft nog niet direct de totale onafhankelijkheid na. Voorlopig neemt het genoegen met een deel van de aardgasbaten. Mocht 'Den Haag' niet willen luisteren, dan staan er indringende acties, zoals het dichtdraaien van de gaskraan, op het programma. Het lidmaatschap van de politieké groepering kost (nog) maar 35 gulden. Hiervoor krijgen de leden een 'gratis' cd.
Kangoeroe plof bestaat uit: Bart Boskers (31, gitaar, smoelschoever, didgeridoo en zang), Arnoud van der Laan (28, percussie), Bert Weurding (27, zang en djembé), Fred Franken (36, saxofoon, penny whistle, blokfluit en didgeridoo), Jan Breider (40, percussie, djembé en windorgel), Arie Franken (41, gitaar en zang), vaste gast, Sara Pieters (Kangoeroe).

terug naar Kangoeroe Plof

Deze pagina is bijgewerkt op