10 april 2012
Dagblad van het Noorden op het web
Aankomend en gevestigd
talent op Ede-festival• Scheemder Kerk anno 15.15 werkt aan festivalreeks
Door Pieter Broesder
Scheemda Jaarlijks een festival met veel artiesten en elke keer een ander thema. Dat staat de vrijwilligers van de Scheemder Kerk anno 1515 voor ogen. Het eerste muziekfeest staat voor de deur. Zondagmiddag 15 april brengen muzikanten werk van Ede Staal, de meest verkochte Groninger artiest ooit. “Er is gekozen voor een mix van jonge, aankomende en wat meer ervaren artiesten. Ze spelen niet alleen werk van de in 1986 overleden zanger, maar brengen deels ook eigen nummers”, zegt Kees van Slochteren namens de organisatie. Wie nog kaarten wil hebben, moet er snel bij zijn.
Bert Ridderbos en Linde Nijland treden aan. Net als Hans ten Have, Martin Korthuis en Marlene (Motormouth) Bakker. Zij is een van die jonge artiesten die een frisse wind laten waaien door het repertoire van Ede Staal. Geboren in 1984 in Groningen verhuist ze op 17-jarige leeftijd naar Brabant. Ze is aangenomen als singer/songwriter op de Rockacademie en richt zich in eerste instantie op Engelstalig werk. Ede Staal is voor haar geen onbekende. In 2010 komen zij en David Peek met een eigen programma: Ode aan Ede.
De Esbörgzangers spelen een thuiswedstrijd, de Groninger band Daip River en de semi-akoestische band Toosst komen. Organist Mathijs Suur brengt op het pijporgel een eigen bewerking ten gehore. De voorleeskampioene van de Scheemder basisscholen, Demi Stadens, leest een van Staals gedichten. Van Slochteren: “Niet alleen zijn teksten spreken nog altijd tot de verbeelding. Ook de persoon Ede Staal intrigeert en nodigt uit tot schrijven. Daip River, Hans ten Have en Martin Korthuis spelen nummers van Ede Staal en eigen werk over hem.”
Eigenlijk had het festival vorig jaar december al moeten plaatshebben. De belangstelling toen was zo groot dat het de organisatie overweldigde. Om alles in goede banen te kunnen leiden, werd besloten tot uitstel. “Wanneer je een goed festival wilt houden, moet je geen half werk doen.”
Wat meer tijd was ook nodig om de kerk in orde te krijgen. Het is een monument, een van de 69 kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken. Wie binnen iets wil organiseren, is aan allerlei regels gebonden. Om artiesten een podium te bieden, mogen kerkbanken niet zomaar worden gedemonteerd. In samenwerking met de afdeling monumenten van de gemeente Oldambt is het echter toch gelukt het podium te vergroten. Ook aan het geluid moest iets gebeuren. “Het geluid moet natuurlijk perfect zijn. Geluidstechnicus Rolf Schreuder zorgt dat de muziek goed tot zijn recht komt.”
Aan het festival voor volgend jaar wordt al gewerkt. Dan staat Cornelis Vreeswijk centraal: De Nederlandse zanger die vooral in Zweden succes had. In eigen land werd hij vooral bekend met het nummer De nozem en de non. Het programma is te vinden op de website www.kerkscheemda1515.nl.Weltklassik
De vrijwilligers van de Scheemder Kerk anno 1515 hebben het monument flink onder de culturele aandacht gebracht. Elke laatste zaterdagmiddag van de maand komen concertpianisten uit de hele wereld naar Scheemda om een pianorecital te geven. Musici uit Zuid-Korea, China, Australië, Duitsland, Bulgarije, Georgië, Oekraine, Rusland, Japan en Canada spelen recitals in het kader van het programma Weltklassik am Klavier. Behalve de kerk in Scheemda zijn 33 andere kerken, boerderijen, fabriekjes en andere zalen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten aangesloten.
Populair
Ede Staal is op 2 augustus 1941 in Warffum geboren. Hij groeide op in Leens en woonde later met zijn gezin op (oude) boerderijen in Wehe-Den Hoorn, 't Waar, Nieuw Scheemda, Nieuw Beerta, de Reiderwolderpolder, Beerta en Farmsum. Als leraar Engels verdiende hij de kost. In 1981, werd hij ontdekt door Engbert Gruben van Radio Noord. Het nummer Mien Toentje werd en is een grote hit. Ook nummers als As vaaier woorden en Het het nog nooit zo donker west, zijn nog altijd populair. Op 22 juli 1986 overleed Ede Staal aan longkanker. Hij is begraven in Delfzijl.