12 februari 2004
Dagblad van het Noorden op het web
Particulier taalarchief per ongeluk
in papiervernietigerMenno Hoexum
GRONINGEN - Een kaartsysteem met daarop in Winschotens-Bargoens geschreven uitdrukkingen en woorden is zo goed als zeker in een papiervernietiger terecht gekomen. Het kaartsysteem is gemaakt door de zanger/muzikant/tekstschrijver Bé Dijkmeijer en was opgeslagen in zijn woning aan de Hereweg in Groningen.
Deskundigen menen dat de waarde van de verzamelde uitdrukkingen niet moet worden overschat, maar betreuren wel dat het archief is verdwenen. Daarnaast zijn enkele schriftjes in dezelfde papiervernietiger terecht gekomen. Deze schriftjes met verklaringen over de oorsprong van Groningse woorden waren ook door Dijkmeijer samengesteld.
De gezondheid van Dijkmeijer is dermate achteruit gegaan dat hij is opgenomen in een geriatrisch ziekenhuis. Van zijn behandelend geneesheer mocht Dijkmeijer enkele weken geleden naar Groningen reizen om afscheid van zijn woning te nemen. Daar ontdekte Dijkmeijer dat een huisgenote een schoonmaakbedrijf had ingehuurd om de woning eens flink op te ruimen. Daarbij heeft zowel de huisgenote als het schoonmaakbedrijf niet onderkend dat sommige spulletjes in ieder geval voor hem van grote waarde waren.
Jaren zeventig
Prof.dr. Simon Reker, streektaaldeskundige van het bureau Groninger Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit, noemt het 'vooral jammer' als de spulletjes van Dijkmeijer voorgoed zijn verdwenen. ''Ik heb er slechts zijdelings van gehoord en weet dat er nog pogingen zijn ondernomen om het schriftje en de kaarten met uitdrukkingen van de Joodse gemeenschap in Winschoten terug te vinden. Dat is zonder resultaat geweest.''
Reker weet zich te herinneren dat het archief in de jaren zeventig is aangelegd toen Dijkmeijer de fonotheek van de Rijksuniversiteit beheerde. Hij werkte toen onder leiding van Hendrik Entjes bij het Nedersaksisch Instituut van de universiteit.
Bé Dijkmeijer Berend Lucas Dijkmeijer is in 1927 in Winschoten geboren. Hij begon zijn muzikale carrière ooit als begeleider van het cabaret van Hessel van der Wal. Later werkte hij mee aan programma's van Radio Noord, toen nog Rono geheten. Samen met David Hartsema en Lianne Abeln verzorgde hij cabaretprogramma's voor de groep Aigen Wies. Daarnaast vertaalde Dijkmeijer de musicals My Fair Lady (1976) en Oklahoma (1984) in het Gronings. In 1993 ontving hij de Holland Casino Cultuurprijs.