AKTUEEL
21 maart 2001
Aktueel op het web
DAVEREND AFSCHEID VAN HET DIALECT,
TOT VERDRIET VAN SOMMIGE FANSSkik is Schik geworden
'Streektaal is reactie op mondialisering'
Dialectpop-kenner Joop van den Bremen uit Vlissingen betreurt het dat Skik is overgeschakeld op ABN, al is het alleen al omdat de band zich daarmee 'buiten zijn gezichtsveld' manoeuvreert. Maar voorlopig heeft deze Zeeuw nog genoeg te doen, want het aantal artiesten dat in de eigen streektaal zingt ligt inmiddels boven de duizend en is nog steeds groeiende. Het handjevol bands dat iedereen kent (Twarres, Normaal, De Kast, Skik, Rowwen Hèze) is dus letterlijk het topje van de ijsberg. Volgens Van den Bremen heeft die heropleving van de streektaal alles te maken met maatschappelijke ontwikkelingen. "Veel mensen raken hun gevoel van identiteit kwijt in deze wereld van internet, globalisering en mondialisering. Die mensen zoeken iets eigens en dat vinden ze daar in terug. Streektaal staat heel dicht bij de mensen. We hebben nu Twarres gehad en ik voorspel dat er binnen een jaar weer een andere streektaal-artiest hoog op de hitlijsten staat. Dat staat voor mij vast.'
TEKST: GERHARD HORMANN
De laatste cd van de Drentse band Skik ontketende al bij voorbaat een stammenstrijd. Zodra bekend werd dat de band daarop afscheid nam van het dialect en overschakelde op Algemeen Beschaafd nederlands, vielen de fans in twee kampen uiteen. De ene helft vond het bij voorbaat een rampzalig plan. De andere gunde Daniël Lohues en de zijnen het voordeel van de twijfel.
De kwestie was in elk geval belangrijk genoeg voor rtv Drenthe om daarover op de eigen website een heuse opiniepeoiling te organiseren. ook hier lag de uitslag ongeveer fifty-fifty. Van de in de vraagstelling aangesproken fans van het eerste uur klikte 53% op de button 'ze doen maar'. De rest van de Skik-aanhang voelde meer voor de mening 'ze bekijken het maar'. Ook Marjan Koster (26) uit Hollandscheveld, ex-voorzitster van de inmiddels opgedoelkte fanclub, moest wel even slikken toen ze het bericht vernam. 'Ik had echt zoiets van: wat gaan ze nou doen? maar vóór het album in de winkel lag, verschenen op internet al de teksten. Die heb ik gedownload om alvast een beetje aan te kunnen wennen. En ik moet eerlijk zeggen: het viel me honderd procent mee. Die nieuwe plaat is gewoon weer helemaal Skik.'
Inmiddels vier maanden na de release Overal & Nergens, is het laatste woord nog niet gezegd over dit onderwerp. De 22-jarige Cindy uit Angerlo maakt zich deze vrijdagavond op voor haar vijftigste Skik-concert ('een jubleum'), maar de vraag veroorzaakt een diepe frons op haar voorhoofd. 'Ik moest er heel erg aan wennen. Drents vind ik sowieso beter. De nieuwe cd is niet te vergelijken met de oude cd's, ook qua muziek niet.'
Haar vriendin, de 28-jarige Esther uit Nijmegen, is ook nog niet helemaal overstag. 'Ik vond dat Drents juist wel leuk, ondanks het feit dat ik hier helemaal niet vandaan kom. Ik kom oorspronkelijk uit Limburg, maar ik kon hun teksten altijd wel redelijk verstaan. Nee, met Rowwen Hèze heb ik niet zoveel. Ik vind Skik muzikaal veel leuker. Harder.'
Heeft het de band fans gekost? moeilijk te zeggen. Terwijl het concert van de Friese concurrent de Kast in het nabijgelegen theater de Kolk al maanden van te voren is uitverkocht, komen er op dit optreden van Skik in het jongerencentrum Popas slechts 150 mensen af. Maar misschien zat Skik, met maar één echte hit op de naam (Op Fietse), sowieso al meer in de eredivisie van de dialectpop.
In hun inmiddels bijna zevenjarige loopbaan is er toch al het een en ander veranderd. De tijden dat zich aan de linkerkant van het podium ontzettend veel tienermeisjes verdrongen die in meer geïnteresseerd waren dan alleen het basspel van Maarten van der Helm, lijken voorbij. En het is ook alweer even geleden dat fanclub-voorzitster Marjan Koster zich op weg naar de kleedkamer langs een rij leeftijdsgenootjes met scheve gezichten en jaloerse blikken moest wurmen.
Top 5 streektaalmuziek
(volgens het internet
1. Twarres
2. Normaal
3. Beppie Kraft
4. Ede Staal
5. Carboon
Meer info: www.people.zeelandnet.nl
vdbremen/strk/strktarn.htm
Skik is volwassen geworden. dat hoor je zodra je het laatste album in de cd-speler schuift en dat hoor je zodra je het laatste album in de cd-speler schuift en dat zie je zodra ze op het podium losbarsten in de denderende rocker Overal & Nergens dat meer geschreven lijkt voor nachtelijke ritten op de snelweg dan om meisjesharten te doen smelten.
Meteen wordt duidelijk waarom Skik nooit zo erg happig is gweest op etiketten als 'regio-rock' of dialectpop'. Voor zanger-gitarist Daniël Lohues was componeren in het Drents iets volkomen vanzelfsprekends, net zoals een oude neger in New Orleans die zijn akoestische gitaar oppakt om de blues te zingen, dat ook zonder nadenken in zijn eigen moedertaal doet.
Wat Skik deze avond laat horen heeft meer met onversneden rock 'n' roll te maken dan met iets anders. Gitarist Marco Geerdink ramt er een potje slide-gitaar uit alsof hij stiekem aan het solliciteren is naar een baantje bij Lynyrd Skynyrd. En Lohues zelf speelt een bezetenen mondharmonica en gitaar alsof hij tegelijker tijd Bob Dylan en Eric Clapton van de troon probeert te stoten. Deze muziek dialectpop noemen is hetzelfde als een ferrarie met een brandweerwagen vergelijken, omdat die toevallig ook rood is.
Bij Skik-fans ligt de gelikte pop van een band als De Kast dan ook niet vreselijk goed. Cindy uit Angerlo verwoordt dat als volgt: 'De Kast vind ik niks aan. Bwèk! Die vind ik te perfect, te gladjes. En Syb vind ik een eikel. Ik heb ze twee keer gezien, maar elke keer was precies hetzelfde. Ze spelen gewoon telkens hetzelfde bandje af. Skik is elke keer anders.'
Dialectpop of niet, de grenzen van dit soort regionaal gebonden bands liggen veel strakker dan je als buitenstaander zou vermoeden. Hoewel dit optreden van Skik binnen de eigen provincie-grenzen valt, is er niemand die dit alks een thuiswedstrijd beschouwt. Voor de meste fans is dit net zozeer een uitwedstrijd als een optreden in, pak hem beet, haarlem of Landgraaf.
Thuis spelen betekent in hun geval letterlijk voor de deur, op het dorpsplein in Erica, bij het café waar ze ooit hun eerste oprtreden verzorgden. Jaarlijks wordt de tournee hier afgesloten met wat eigenlijk meer een dorpsfeest is dan een rock-concert. Fanclub-voorzitster Marjan Koster: 'Dat is elke keer weer een hele happening. Dat gaat allemaal even gemoedelijk en gezellig. Voor het podium hebben ze dan een speciaal vak voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik ga lang niet meer naar elk concert, maar daar ben ik straks gegarandeerd weer bij.