BN DeStem op het web

D'r gao elemaol niks boven Zeuwse meziek van Corien & Willy

door Ren Hoonhorst

EEDE - Ze zien zichzelf nog niet echt in Ahoy staan, maar Willy Tournois zou geen moment aarzelen om het podium op te springen. Optreden als muzikant wil hij altijd wel.

Corien Nortier twijfelt wat meer. Ze zingt weliswaar al twintig jaar, maar in de schoot van het Jongerenkoor Aardenburg is het natuurlijk een stuk veiliger dan als frontvrouw van een band. Dat Corien en Willy samen in een groep gaan spelen, staat echter buiten kijf. Want muziek is hun leven. En samen maken ze aardig muziek.
Vinden ze niet alleen zelf, maar vinden ook anderen, bleek eind vorig jaar tijdens het dialectenfestival Zing Zeeuws! in Kapelle. Oostburgse Corien en Eedenaar Willy waren daar samen met de Aardenburgse multi-instrumentalist Jeets Durenkamp beland om een paar speciaal gemaakte liedjes in dialect te zingen. Een organisator van het festival had Willie Tournois gevraagd om eens naar een tekst van een dame uit Hoek te kijken.
Zwoma 'n vesje beviel hem wel en hij haalde Corien, die hij kende als soliste van het jongerenkoor, erbij om er een lekker in het gehoor liggend lied van te maken.
Bovendien kon Corien het lied mooi zingen, want Willy ziet zichzelf niet als talentvol zanger. Daar legt hij zich echter nog niet helemaal bij neer en daarom zong hij het eigenhandig geschreven Uut ut West-Zeeuws-Vlaemse land zelf in Kapelle. "Als ik me heel goed concentreer, zing ik niet vals. Ik ben dan ook niet ontevreden, hoewel ik direct toegeef dat Corien veel mooier en vloeiender zingt."
Het gelegenheidsduo boekte succes. Door het dialect en door hun akoestische spel. "Eindelijk liedjes die we verstaan", verzuchtten toehoorders die door de muzikale herrie van andere deelnemers de teksten niet konden volgen. Corien en Willy wonnen niet, maar het publiek beloonde Nelly Dey-Dieleman met de eerste prijs voor beste tekstschrijfster. Zwoma 'n vesje viel dus in de smaak.
Mede door de zang van Corien en het melodietje en gitaarspel van Willy natuurlijk. Die prijzen beiden om het hardst de bijdrage van hun partner in crime Jeets Durenkamp. "Zonder Jeets' virtuoze bijdrage was het liedje een stuk minder krachtig." Hoewel Zing Zeeuws! al weer dik een half jaar achter hen ligt, wilde het drietal de twee Zeeuwse dialectliedjes graag op de plaat zetten. Ze maken nu voorzichtig furore met de in de geluidsstudio van Willy's zoon Niek opgenomen single, In 't Zjiws. De eerste 150 exemplaren zijn de afgelopen maand verkocht, Omroep Zeeland draait de twee nummers regelmatig en een enkeling durft te voorspellen dat Zwoma 'n vesje een echte klassieker wordt.
Het melodietje, de prettige stem van Corien n het chauvinistische refrein moeten, zeker in Zeeuws-Vlaanderen, wel aanslaan. Al was het maar om weer eens te zwelgen in die vreemde mengeling van Calimero- en superioriteitsgevoel waarvan inwoners van d'Ee tot Hontenisse vaak zijn doortrokken.
Het refreintje van Zwoma 'n vesje:
't is 'ier leutig en 't is 'ier plesant
zo zien de mensen 'ier an deze kant
boven de Schelde kunnen ze d nie weet'n
maor Zeeuws-Vlaonderen wor ve vergeet'n

In het allerlaatste refreintje komt het toch nog goed, want dan heet het opeens dat Zeeuws-Vlaonderen 'nooit nie mer' wordt vergeten.
En het lijkt Willy en de door hem met enthousiasme aangestoken Corien ook mooi om voorlopig niet vergeten te worden. Ze willen daarom in elk geval samen met de Aardenburgse muiti-instrumentalist Jeets blijven spelen. En als het even kan, moet de band nog worden uitgebreid met een bassist en een drummer.
Want voor het spelen van akoestische Zeeuwse liedjes hebben ze genoeg aan een trio. Maar voor Engelstalige songs, blues- en rocknummers, die Willy ook schrijft, is een voller geluid vereist.
Volgend voorjaar komt er in eik geval na de single In 't Zjiws een ep-tje (singletje met 4 nummers) met vier nummers uit.
Daar zullen ook Engelstalige nummers op staan. Willy: "Het zou natuurlijk mooi zijn als we echt enorm veel succes hebben. Maar voorlopig vinden we het al heel leuk als we wat vaker kunnen optreden. We zullen ons - waarschijnlijk nog als trio - in elk geval laten horen tijdens een liefdadigheidsoptreden voor het goede doel, aankomend najaar."


Deze pagina is bijgewerkt op