Leeuwarder Courant op het web

Groningers en Drenten
in Fries cd-project

Door Sietse de Vries

GROU - Piter Wilkens, de Eemsmond Bigband en het Drents Jeugdorkest samen op een cd, dat is geen dagelijkse kost. En de samenwerking is niet beperkt gebleven tot die drie. In totaal hebben zeshonderd muzikanten uit Friesland, Groningen en Drenthe meegewerkt aan het cd-project van de Grouster ondernemer Klaas Toering. Het is een onwaarschijnlijke mix geworden van pop, jazz en gezellige deuntjes in de drie streektalen van Het Noorden.

Het project omvat drie cd's, elk ingepakt in een fraai vormgegeven uitklapbare kartonnen cd-hoes. Op de Friese cd ‘Trochstrings & Ko’ staan bekende nummers van artiesten als Jaap Louwes, Rients Gratama, Anneke Douma en Piter Wilkens, maar steeds in een andere, ‘rijkere’ uitvoering dan gebruikelijk.

Zo laat Piter Wilkens zich in zijn populaire ‘Knoopkes’ begeleiden door het Frysk Fanfare Orkest en zingt Frederike Kleefstra het Reboeljenummer ‘De tunnel fan it ljocht’ samen met de popgroep.

Op ‘Strunen deur Grunnen’ worden Groninger artiesten begeleid door het Haydn Jeugd Strijkkwartet en de christelijke brassband Elad, op ‘Vanneis’ spelen Drentse zangers en zangeressen samen met Bigband Conservatorium Groningen en het Drents Jeugdorkest.

Klaas Toering van het gelijknamige bureau voor relatiemarketing in Grou nam het initiatief. Het idee ontstond tijdens de presentatie van de cd ‘Timmermantsjoender’ van Piter Wilkens een paar jaar geleden in De Pleats te Burgum. Het was een muzikale avond met verrassende muzikale combinaties als Louwes en Wilkens met een shantykoor. Het publiek was laaiend enthousiast en daarom was het zo jammer dat er niets tastbaars overbleef van dat concert, vond Toering.

Een klein rekensommetje leerde hem dat de productie van een cd van artiesten en orkesten al gauw f 60.000 zou kosten. Geen bank die dat zou willen financieren. Maar Toering had het geluk dat de Rabobank dit jaar honderd bestaat en dat de viering in het teken staat van het thema 'samenspel'.

Al pratend ontstond het idee om een cd te maken voor het personeel en de relaties van de Rabobanken in het Noorden. De bank zegde toe minimaal vierduizend cd's af te nemen, de rest kon in de vrije verkoop. De cd's liggen inmiddels in de winkels.

Voor elke provincie werd iemand gezocht om het project artistiek te begeleiden. Voor Friesland was dat Piter Wilkens. Artiesten werd gevraagd welk lied ze graag nog eens zouden opnemen en door welk orkest ze zich wilden laten begeleiden. Alles mocht, enige voorwaarde was dat het niet eerder was gedaan.

Vrijwel alle verzoeken konden worden gehonoreerd. Een van de weinige plannetjes die sneuvelden was de opname van 'It Heitelân' door Anneke Douma, Piter Wilkens en het Frysk Jeugd Orkest wegens de overvolle van het agenda van de laatste. Anneke Douma's bijdrage bestaat nu uit 'Bonkefeart', begeleid door het Frysk Fanfare Orkest.

Het resultaat is drie cd's met een grote variatie aan stijlen en sferen. Een voor elk-wat-wilskarakter is daardoor onvermijdelijk. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand die zich aangesproken voelt door een carnavalshitje als 'Bonkefeart' tegelijk gecharmeerd is van het enigszins bombastische Reboelje-nummer 'De tunnel fan it ljocht'.

Op de Groningse cd worden de melancholische liedjes van Ede Staal afgewisseld door jaren vijftigrock. Niettemin is het die melancholie die de toon zet op 'Strunen door Grunnen'. De Drenten hebben opvallend vaak voor een jazzy aanpak gekozen.

Hoewel de drie cd's kwalitatief nauwelijks van elkaar verschillen, is aan het aantal covers te zien dat de Friese cultuur dieper geworteld is dan de beide andere streekculturen. Zo leenden de Groningers melodieën van Eric Clapton en Jacques Brel en de Drenten van George Gershwin en Cole Porter, terwijl de Friezen geheel op eigen muzikale kracht vertrouwden.


Deze pagina is bijgewerkt op