Dagblad van het Noorden op het web

Nedersaksische dichtkunst
stokt in 2010

ACHTERGROND
DVHN STREEKTAALPRIJS

Assen De oogst aan romans en poëzie in de streektalen van Groningen, Drenthe en de Stellingwerven is over 2010 wat magertjes, voorzichtig uitgedrukt. Dat blijkt uit de titels die zijn binnengekomen bij de jury van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs. Daar zijn bijvoorbeeld slechts twee 'echte' dichtbundels bij. Na het succesvolle jaar 2009 is dit een trendbreuk.
De jury komt binnenkort bijeen om een eerste oordeel te vellen over het binnengekomen materiaal van het afgelopen jaar, hoofdzakelijk bestaande uit proza, (weinig) poëzie en muziek. Deze eerste schifting moet leiden tot een longlist waaruit vervolgens de genomineerden voor de DvhN Streektaalprijs 2010 tevoorschijn komen. Voor het eerst komt de jury bijeen onder voorzitterschap van het Groningse oud-Kamerlid Harm Evert Waalkens.
De prijs wordt voor de zesde achtereenvolgende keer uitgereikt aan producties uit het Nedersaksisch taalgebied; één voor (ruwweg) de literatuur, één voor de muziek. Hierbij dingen ook aanverwante zaken mee als theater, internetsites, dvd's en strips. Dit jaar staan onder meer de streektaalstrip in het Westerkwartiers Tammo, de reiskoffer van Henk Roede op de groslijst, het theaterstuk Groot Hunzeland van Stichting Peerd en de website www.drenthe-digitaalkaart.nl: webstee met meer dan 140 taolkaorten. Met de websites lijkt de digitalisering als mededinger eraan te komen.
In de categorie muziek ging vorig jaar de prijs naar Daniël Lohues voor zijn cd Allennig III. Het was de tweede keer dat de Drentse zanger de onderscheiding in de wacht sleepte. Ook dit jaar is hij weer present; met Allennig IV om precies te zijn.
De muziek komt deze keer vooral uit Groningen. Lohues bindt de strijd aan met onder anderen Klaas Spekken en Wia Buze (cd Ofschaaid zunder woorden), het Nedersaksisch Vocaal Ensembe (cd Gewoon Nedersaksisch), Jan Glas, Erik Harteveld e.a. (cd Diezeg laand), de Kösters (cd Opnomen), Harry Niehof (cd Golf noa Golf), Henk Smit en Jan Siebo Uffen (cd Winterraaize), Bert Hadders en de Nozems (cd Over de Badde), de Drentse schrieverspetretten op dvd van Suze Sanders, Dick Blancke en Gerard Stout van 't Huus van de Taol en de cd SDMM 3 van't Huus van de Taol met twaalf neie Drentse liedties.
In de categorie poëzie & proza won vorig jaar de Stellingwerfse schrijver Johan Dijkstra. Deze keer zijn de Stellingwerven niet vertegenwoordigd. De ruwe oogst aan proza en dichtwerk lijkt als gezegd in tegenstelling tot vorig jaar in zijn algemeenheid wat mager; er zitten bijvoorbeeld geen kloeke romans tussen. Wel'n lutje roman van Jan Siebo Uffen: Blui. Verder aan proza onder meer Geern Goud van Gerrit Wassink e.a.; proza uit Indonesië, het Schietboukje en scheldwoordenboukje Oetjeboe van Fré Schreiber en Goud Volk serie 2 van Siemon Reker.
Voorts enige voorbeelden van verzameld werk van diverse auteurs; uit Groningen Verrassend Nedersaksisch en Onderwegens, uit Drenthe Angst en verlangst, verhalen (en gedichten) van elf beginnende schrijvers. De oogst aan nieuw talent is verder vrij mager.
Een oude bekende als Henk Nijkeuter (al eens winnaar van de DvhN Streektaalprijs) daarentegen is gewoon weer present, deze keer met het verzameld werk van Roel Reijntjes, de overleden Drentse bard.
Opvallend is de grote deelname van teksten uit religieuze hoek: Biebels Dagboek van Evert Akkerman en Jennie Lambers, Psaalms & Gezangen onder redactie van Klaas Pieterman & Marten Van Dijken en Dichter bie psaalms van Klaas Pieterman en Tonko Ufkes. Aan wereldse poëziebundels kwamen de Drenten Martin Koster (Hotel an 't spoor) en Gré Seidell-Broekhuizen (Aoverveer) binnen.

Weer streektaalfestival !Reur!
De DvhN Streektaalprijs wordt op 5 maart uitgereikt tijdens het streektaalfestival !Reur! in Emmen, dat vorig jaar zijn eerste, aflevering beleefde. Het evenement duurt de hele dag en avond en presenteert onder meer op diverse podia een keur aan streektalige dichters, schrijvers, muzikanten en voordrachtskunstenaars. Nieuw is dat verschillende onderdelen van het programma al vóór het festival worden afgewerkt, zoals vanaf 28 februari een dagelijks programma met voordrachten en muziek in bibliotheken door heel Drenthe. Voor meer info: www.reur-festival.nl.

Dagblad van het Noorden Streektaalprijs


Deze pagina is bijgewerkt op