Het Brabants Dagblad op het web

Driemaal is scheepsrecht voor
Veni Vidi Vici bij het Kwèkfestijn

DEN BOSCH - Veni Vidi Vici eindigde de afgelopen twee jaar als tweede op het Kwèkfestijn. ,,We worden daarom in Oeteldonk al 'de Joop Zoetemelk van de Kwèk' genoemd", zei zanger Myckel Koningstein van de groep, onlangs. De vreugde en opluchting bij Veni Vidi Vici was daarom groot toen zaterdagavond rond half twaalf bekend werd dat de groep het 50ste Oeteldonks liedjesfestival had gewonnen.

,,Driemaal is scheepsrecht", zei Koningstein breed lachend nadat hij de hoofdprijs in ontvangst had genomen. 'Kom op daor gaot ie nog un keer', werd door zowel de vak- als publieksjury tot het beste lied verkozen.Ook bij het publiek in de bomvolle Pleinzaal van het Theater aan de Parade was het makkelijk meezingbare lied de onmiskenbare favoriet.
Opmerkelijk bij de gouden editie van het Kwèkfestijn was dat dertien clubs in de finale stonden, in plaats van de gebruikelijke elf. Dit omdat drie clubs met evenveel punten op de elfde plaats eindigden. Het muzikale niveau van de finalisten lag een stuk hoger dan vorig jaar. De nummers van de Kwaoitongen ('As donderslag bij heldere hemel'), de Vrolijke Druiven ('Wij zijn Oeteldonkers'), de Krukskes ('Laot ut nou mar gewôôn gebeure') en de gevoelig vertolkte smartlap 'Dan gaon ze dansend deur de kamer' van Jentje Allenig zullen tijdens het komend carnaval ongetwijfeld volop te horen zijn in Oeteldonk.
Drie potentiële finalisten werden gediskwalificeerd. Kolderkwektnetnie en de Paters van de Mert, omdat ze werden begeleid door carnavalsclubs uit Vught (Net Zat en de Knolderapen). UT, de groep van publiekslieveling Huub van Mackelenbergh, overkwam hetzelfde wegens tijdsoverschrijding. De bekendmaking van de diskwalificaties leidde tot boegeroep en onbegrip bij de overige deelnemers. Hans Tervoort van de Foe Jong Bende vroeg voorafgaand aan zijn optreden om een minuut stilte vanwege de zijns inziens onterechte diskwalificaties ,,Wij begeleiden al vier jaar Oeteldonkse groepen tijdens het Kwèkfestijn en dat was nooit een probleem ", schudde Marcel Jeeninga, trompettist van Net Zat, mismoedig het hoofd. ,,Ik vind dit vooral heel erg voor Kolderkwektnetnie die zoveel zorg en aandacht aan de presentatie van het lied hebben besteed. Hopelijk is de Brabants Dagbladprijs voor hen een pleister op de wond."

terug naar Oeteldonks Kwèkfestijn
Deze pagina is bijgewerkt op