De Limburger op het web

AziŽ-actie levert zeven ton op

Van onze verslaggever

Maastricht - Het Limburgse benefietconcert Direk Dialek veur AziŽ in het MECC in Maastricht heeft gisteravond 687.000 euro opgeleverd. Ongeveer 3500 bezoekers kwamen af op het muziekfestijn ten bate van de slachtoffers van de tsunami in AziŽ. Het opgehaalde bedrag overtrof de verwachtingen van de organisatoren.

De totale opbrengst zal overigens nog stijgen, omdat een aantal inkomsten en donaties pas later verwerkt kan worden. Ook zijn enkele ingezette veilingen nog niet afgelopen.
Initiatiefnemer Jef Verheijde kon het bedrag aan het eind van een perfect verlopen avond aanbieden aan burgemeester Leers van Maastricht en Unicef-voorzitter Linthorst, die ook voorzitter is van de overkoepelende hulporganisatie achter Giro 555. ,,Maastricht is niet alleen de beste stad van Nederland, maar ook de gulste. We hebben historie geschreven,'' zo bedankte Leers het publiek.
Behalve de inkomsten uit de entree moest het concert vooral grote donateurs lokken. In die opzet slaagde de organisatie onder auspiciŽn van het door het gemeentebestuur gevormde Stercomitť. Drie bedrijven boden gisteren elk een ton aan: Sabic, NedCar en parkeerbedrijf Q-Parc. ,,We zijn een internationaal bedrijf met parkings in heel Europa. Maar we hebben er bewust voor gekozen om hier in Maastricht deze bijdrage te doen, omdat hier ons hoofdkantoor zetelt,'' aldus directeur W.Vleugels van Q-Parc. Zijn bedrijf zal nog een week lang kleingeld inzamelen in alle parkeergarages in Europa en dat bedrag verdubbelen.
Media Groep Limburg, uitgever van de twee Limburgse kranten, overhandigde een cheque van vijfduizend euro.
Het grootste bedrag kwam van de gemeente Maastricht. Wethouder J. Jacobs bood 125.000 euro aan, namelijk een euro per inwoner. Bovendien hebben enkele andere Maastrichtse acties, zoals een veiling van kunstwerken in het stadhuis, tienduizenden euro's opgeleverd. Bij de balie in het MECC meldden zich in de loop van de avond een kleine honderd donateurs met grote en kleine bedragen.
Tevens werd een bijzondere actie van de Universiteit Maastricht bekend. Omdat in Atjeh in IndonesiŽ een complete universiteit is weggeslagen door de vloedgolf, zal de UM gaan helpen bij de herbouw daar. Bovendien krijgen een aantal studenten uit Atjeh een beurs om in Maastricht de studie te komen voortzetten.
De gelukkigste man van de avond was overigens de initiatiefnemer van Direk Dialek, Jef Verheijde. De Maastrichtse zanger liet weten dat hij niet wist waar hij aan begonnen was. ,,Maar van dit resultaat heb ik niet eens durven dromen. Geweldig.''

terug naar Streektaalmuziek in Limburg

Deze pagina is bijgewerkt op