De Trompetter op het web

Doopfeest 'Springlaevend' in De Haandert Tegelen

Thei & Marij presenteren bolwerk van prachtige liedjes

Tegelen - Niet lang meer en hij ligt in de winkel, de vierde schijf van Thei & Marij. Het heeft lang geduurd, door de vele optredens kwamen zij niet aan de drukke werkzaamheden die het opnemen van een album met zich meebrengen toe. Vorige maand vertoefde het duo bijna een week in de studio van Marlstone, op 29 april wordt 'Springlaevend', de opvolger van 'Os geveul', feestelijk gepresenteerd. Dat gebeurt aan de vooravond van Koninginnedag, tijdens de Oranje Swaree in De Haandert Tegelen, de thuishaven van het zangduo Sturme & Verhaag.

Het tweetal heeft zich samen met de producer Conny Peters over het repertoire gebogen en is daarbij uiterst zorgvuldig te werk gegaan. Er waren meer dan genoeg liedjes genoeg om uit te kiezen. "Dat maakt het gemakkelijk, zou je denken, maar het tegendeel is waar', zegt Thei Sturme achteraf.
"Het was beslist niet eenvoudig, best moeilijk zelfs. Aan de ene kant mag je blij en trots zijn dat zoveel goede liedjesmakers voor ons zo hun best hebben gedaan, maar het betekent ook dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke tracks nemen wij, welke vallen af? Wij hebben hier vele avonden over moeten prakkiseren en ongelooflijk veel uren aan gespendeerd. Nu het zover is, durf ik te stellen dat de definitieve selectie fantastisch is.
Op Springlaevend komt de luisteraar allerlei soorten muziek tegen, vanzelfsprekend de stijl die ons geen windeieren heeft gelegd. De studiomuzikanten verdienen een pluim op de hoed, ze hebben zich voor ons uit de naad gewerkt. De totale begeleiding van Marlstone was optimaal, waarvoor mijn dank, mede namens Marij.

De Limburgse muziekwereld verwacht nogal wat van de 'nieuwe Thei & Marij. Na het vorige album is de muzikale loopbaan van het duo in een stroomversnelling geraakt. Zij worden tegenwoordig tot de populairste vertegenwoordigers van het Limburgstalig repertoire gerekend. Op 1 december jl. zijn ze in Hoensbroek gekroond met De Gouden Narrenkap, de hoogste onderscheiding van de Samenwerkende Limburgse Vastelaovesverenigingen (SLV). De receptie die daarop volgde was een happening die Tegelen niet gauw zal vergeten. Uit alle delen van de provincie reisden verenigingen, particulieren, muziekvrienden, collega's en fans af naar De Haandert, het cultureel centrum dat op maandagavond 29 april wr over de zuigkracht van een magneet zal beschikken.
"Ofschoon wij nog een paar weken te gaan hebben, voorspel ik dat Springlaevend een kraker wordt", lacht Robert Loozen van Marlstone. "Tot dusver hebben wij niet bijster veel ruchtbaarheid aan de cd gegeven, maar op de een ot andere manier is het net alsof iedereen allang weet dat er een cd van Thei & Marij staat aan te komen. Wat willen Wij nog meer? Prima. De twee artiesten verdienen deze belangstelling. Ze staan hoog aangeschreven en hebben een stijl ontwikkeld waar een breed publiek waardering voor heeft. Op Springlaevend staan een aantal waanzinnig mooie liedjes waar muziekminnend Limburg in een mum van tijd van gaat houden", besluit de voorspeller van de platenmaatschappij.

Het repertoire van Springlaevend is opgebouwd uit de volgende tracks. 't Laeve is ein geschink, Zomerwind, Te moi um waor te zien, Lache det duit gen centje pien, In 't land achter de raegenbaog, Ik dink maar allein aan dich, Einen daag m bliej te zeen, Zoe is 't laeve, Zonder dich, 't Golde melodieke, Dich bis alles, Signorita d'amor, Weej gaon door, Twie moie auge, Det weej beejein zeen, Gaef mich dien hert. Aan de totstandkoming van dit repertoire heeft een uitgebreid team bekende componisten en tekstdichters Thei & Marij de helpende hand toegestoken. Wij noemen de mensen die op zijn minst aan twee nieuwe nummers hebben meegewerkt: Guus Smeets, Ben Erkens, Mark Bouwmans, Jan Bax en Hannelore Winter.

terug naar Thei & Marij
Deze pagina is bijgewerkt op