Dagblad van het Noorden op het web

Ter Laan Prijs voor Wia Buze

Jacques J. d'Ancona

Groningen - Wia Buze krijgt dit jaar de K. ter Laan Prijs. De zangeres mag op 15 oktober in cultuurcentrum Van Beresteyn in Veendam de prestigieuze Groninger prijs in ontvangst nemen. Buze behoort tot degenen die, aldus het reglement, 'een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het in stand houden en het bij een breed publiek onder de aandacht brengen van het historisch, cultureel en kunstzinnig Gronings erfgoed.'
Als er een mooie oorkonde aan vastzit, is Buze echt blij, zo meldt ze in een reactie. Het geld, een bedrag van 750 euro, komt voor haar absoluut op de laatste plaats. De zangeres uit Termunten noemt het feit dat de keus twintig jaar na de start van haar carrière op haar is gevallen 'een hele eer'. "Het is de eerste echte prijs die ik krijg. En werkelijk, ik had het niet verwacht en was verrast toen ik gebeld werd. Ik mocht er trouwens niet over praten."
Wia, 35 nu, houdt niet van pretenties. Dat straalt ze consequent en nadrukkelijk uit. "Ik ben gaan zingen, omdat ik het leuk vond en dat is nog steeds het geval. Ooit heb ik aan tientallen talentenjachten meegedaan. Ik miste de Soundmix Show op een haar na, maar zit er helemaal niet mee dat ik nationaal niet bekend ben geworden. Dat is nooit mijn streven geweest. Ik doe gewoon mijn best naast mijn baan als lerares. Dat is het wel ongeveer."
Haar repertoire is vastgelegd op zeven cd's. Het is een afspiegeling van haar belangstelling en haar inzet voor de Groninger taal en cultuur, vindt ze. "Gestimuleerd door diverse schrijvers en met name door de componist en arrangeur Jur Eckhardt uit Eelde kies ik materiaal dat me ligt. Daarbij zijn weinig Engels- en Nederlandstalige liedjes. Als ik een schatting moet maken is het voor 99 procent Gronings wat ik zing."

Optredens
Wia Buze treedt dit seizoen in de Groninger theaters op naast Arno van der Heyden, Sijtse Scheeringa en Klaas Spekken met het Regionaal Politie Muziekkorps Groningen in het concert 'Dichter bie Grunnen'.

Ter Laan Prijs
De K. ter Laan Prijs werd in 1985 voor het eerst uitgereikt aan Lianne Abeln en David Hartsema. Een jaar later werd de inmiddels overleden Ede Staal postuum onderscheiden. Daarna volgden dr. P.J. van Leeuwen, Fré Schreiber, Wim Faber, Harm van der Veen, ds. Engel J. Struif, Toal en Taiken, Theatergroep Waark, dr. Jan J. Boer, De Bende van Baflo Bill, stichting Kostverloren, groep Törf, Cees Reinders, Reint Wobbes, Op Roakeldais, An Kuiper (tekstdichteres, onder anderen voor Wia Buze), Oude Groninger Kerken, Eltje Doddema en het streekhistorisch Centrum Stadskanaal.

terug naar Wia Buze

Deze pagina is bijgewerkt op