Stad Doetinchem op het web

Mooiste dialectlied van 't jaar

Singer-songwriter Joop Boxstart
krijgt prijs van zijn Ans
Maarten Buser

WEHL Joop Boxstart kreeg onlangs de Gelderse Kleiroze 2014, voor het beste dialectlied van het afgelopen jaar. Het winnende lied was 'In de fles', over tegenslagen in het leven. In het dagelijks leven runt Boxstart Grimpeur Wielersport, een fietsenwinkel voor wielrenners. Muziek is niet ver weg in de winkel. De radio staat aan, er hangt een foto van Neil Young en een gitaar is binnen handbereik. Boxstart vertelt dat hij verguld is met de Kleiroze: “Ik kreeg net hetzelfde gevoel als toen ik een kind was en iemand trots was op wat ik had gedaan.”

Maar er is ook een andere reden waarom hij blij is met de prijs: “Zo staat het dialect weer eens in de aandacht. Plat Gesp÷ld, de avond waarop de Kleiroze uit werd gereikt, stond in het teken van dialectmuziek. Die muziek wordt vaak in een hoekje geduwd. Dat is raar, want dialect is heel natuurlijk en niet iets aparts. Ik ben ook ontzettend trots dat ik dat kan spreken, want deze streek is mijn thuis. Ik zing ook in het Liemers omdat het dichtste bij me ligt. Voor mij is eerder het ABN vreemd .”
Volgens Boxstart is Plat Gesp÷ld een mooie manier om dialect(muziek) weer onder de aandacht te brengen. “Er is veel mooie popmuziek in het dialect. Er is laatst een nieuwe cd verschenen van Henry Welling. Ook komen er nieuwe platen aan van Ben Lukassen en van Boh Foi Toch. Zo kun je ook aandacht op de streektaal vestigen: via mooie muziek om rustig naar te luisteren.”

DIALECTLES Boxstart vertelt dat steeds minder jongeren dialect spreken. “Op de basis- en middelbare school praten ze ABN.- Als ze gaan studeren komen ze nog minder in contact met de streektaal. Dat is jammer. Op school een uurtje dialectles in de week lijkt me een goed idee. Of laat iemand in de streektaal komen vertellen, of liedjes zingen. Dat slaat ongetwijfeld aan bij de kinderen. Neem nou Tante Rikies onmundig mooie verhalenboek, een voorleesboek in het Achterhoeks. Gijs Jolink is daar basisscholen mee afgegaan om kinderen voor te lezen. Dat vonden ze prachtig.”
Wil Boxstart mensen buiten de streek enthousiasmeren voor dialect? “Niet heel actief, ik ga zeker niet overal optreden om het dialect te verspreiden. Maar ik heb m'n laatste cd Disse Kant wel naar radiostations gestuurd. Ik ben toch nieuwsgierig naar wat ze er in Hilversum van vinden. Veel dialectmuziek komt er niet op de radio. Als de Zwarte Cross eraan komt, wordt Normaal weer eens gedraaid, maar daar houdt het dan ook wel mee op.” Nog eventjes over de Gelderse Kleiroze dan: die werd uitgereikt door gemeenteraadslid Ans Putman. Wehlenaren en goedge´nformeerde Doetinchemmers zullen dat opvallend gevonden hebben: Putman en Boxstart zijn getrouwd. “De prijs was een complete verrassing voor me. Ans moest de presentatrice vervangen, die ziek was geworden. Ans was op het werk toen ze gebeld werd op de dag zelf. 's Avonds zag ik haar pas weer. Ik vond het mooi dat zij me de prijs uitreikte, omdat 'In de fles' ˇˇk een liedje over ons gezin is.”

terug naar Joop Boxstart

Deze pagina is bijgewerkt op