PLAT GESPÖLD

FESTIVAL


Op 23 maart 2014 vond er in de Cultuurfabriek in Ulft een streektaalfestival plaats. Organisator was Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.
Muzikanten, liedmakers en dichters kwamen bijelkaar om de liefde voor de streektaal uit te dragen. Het geheel werd geregisseerd door Willem te Voortwis. Optredende artiesten waren onder meer Jan Ottink, De Boetners, Firma Irma, Mulder en Van Gorkum, Henne Hegman, Henry Welling, Herman Riethorst, Ben Lukassen, André van Gessel, Cedar Grove, Hans Keuper en Serge Epskamp.


Op 28 maart 2015 vond dit festival voor de tweede keer plaats. Deze keer in 't Brewinc in Doetinchem. De presentatie was in handen van Joop Hekkelman.
Optredende artiesten waren verhalenvertelster Esther Kämink, de zanger Henry Welling, de bands Bonne Route en Puree, het duo Alles Andes en het koor What Ever Happens.


Op 19 maart 2016 vond het festival plaats in Erve Kots te Lievelde. Optredende artiesten waren het Duo Niet Normaal, de MidLive Parrots, Alles Andès en Bonne Route. Ook deze keer is Joop Hekkelman de presentator.


Ook in 2017 vond het festival plaats in Erve Kots te Lievelde. Optredende artiesten waren deze keer de Jan Ottink Band, Ben Lukassen en streektaalverteller Henk van Aalten.


In 2018 was er weer een Plat Gespöld. Hans Westerveld ontving de Gelderse Kleiroze.


In 2019 is het festival op 15 september in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Optredende artiesten zijn Merel Geerdink, Tom en Joël en Dick van Altena.


In 2020 vindt het festival op 8 novemmber opnieuw in Ulft plaats. Optredende artiesten zijn Joop Boxstart & John te Dorshorst, Rowan Langenhof, Alan Gascoigne en Stef Woestenenk. De presentatie is in handen van Frans van Gorkum.


Op het jaarlijkse festival wordt de Gelderse Kleiroze uitgereikt. Dit is de prijs voor het 'haevigste' streektaalliedje uit de Achterhoek en Liemers.


ERELIJST GELDERSE KLEIROZEPLAT GESPÖLD en de PERS:

in 2015:

Mooiste dialectlied van 't jaar

PLAT GESPÖLD op INTERNET:

PLAT GESPÖLD heeft een plek op internet !


Deze pagina is bijgewerkt op