LiemersLantaren op het web

Mulder & Van Gorkum op Nachtuulenpodium

OUD-ZEVENAAR - Met het winnen van de muziekcultuurprijs voor de streektaal in Achterhoek en Liemers hebben Mulder & Van Gorkum hun eerste grote prijs binnen. Maar naast de schoenen lopen, dat doet het duo niet. Geen Ziggodome of Gelredome voor de heren. Op 25 en 26 januari staan ze gewoon op het podium tijdens de pronkzitting van De Nachtuulen.

Paul Mulder en Frans van Gorkum. Een uniek duo, dat luisterliedjes zingt in Liemers dialect en ABN. Zonder opsmuk, als begeleiding alleen een klassieke gitaar of zoals Paul Mulder het noemt 'handgemaakte muziek'. Het was een Nachtuul die ze bij elkaar bracht. Lidy Aleven zou haast een datingbureau kunnen beginnen, zo akelig nauw matcht het tussen de twee. Overeenkomsten zijn er. Allebei zijn ze van een tweeling en hebben ze Nederlands gestudeerd, maar de studie niet afgemaakt. Maar verschillen zijn er ook.
De één, Paul, gitarist en schrijver van Nederlandstalige liedjes, zocht een podium, de ander, Frans, doorgewinterd als zanger en schrijver in het Liemers dialect dacht 'laat maar komen'. Lidy bracht ze bij elkaar en op 24 maart 2011 ontmoetten ze elkaar voor het eerst. De vonk sprong meteen over en een nieuw muzikaal duo was geboren. Paul Mulder: „Ik stond nooit zo stil bij dialect en stond er behoorlijk gereserveerd tegenover. Maar nu schrijf ik zelfs liedjes in het dialect.” Frans van Gorkum, lachend: „Als je goed bent opgevoed, ben je tweetalig”. Dan, iets serieuzer: „Maar ik leer ook van Paul hoor. Hij heeft met zijn liedjes echt een verhaal te vertellen, er zit altijd iets beschouwends in. Dat is wel eens goed tegenover die poëtische hemelbestormerij van mij. Wat wil je nou eigenlijk zeggen?” roept hij dan. Sindsdien toeren ze met hun programma 'Laeven is Leven', waarbij humor en ernst elkaar afwisselen, door de regio. Op 16 maart verschijnt de eerste CD en daarna komt er een nieuw programma 'Daor hei'j 't veur gehad'.
Tijdens de pronkzitting van De Nachtuulen zingen Paul en Frans vier liedjes. Frans: „Vorig jaar hebben we voor het eerst opgetreden. Toen hebben we onder meer 'Twee Dröppels' gezongen, een lied dat gaat over mijn overleden tweelingbroer Henk. De mensen gingen allemaal staan, ik was weer helemaal thuis. En tja, als je eenmaal 'ja' zegt in Oud-Zevenaar kom je er niet meer van af.”
Tijdens de twee pronkzittingsavonden neemt carnavalsverenging De Nachtuulen afscheid van prins William en prinses Mirella. Stadsprins Joop 2e zal dan officieel als Nachtuulenprins worden geďnstalleerd. Naast Mulder & Van Gorkum treden verschillende artiesten van eigen bodem op, waarbij tal van opvallende regionale gebeurtenissen uit het afgelopen jaar de revue passeren. Ook zal de Smaragdogige Nachtuul, de hoogste dorpsonderscheiding worden uitgereikt, aan iemand of een groep die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor Oud-Zevenaar.

terug naar Mulder en Van Gorkum

Deze pagina is bijgewerkt op