Leeuwarder Courant op het web

Rypke Westra herontdekt

Het is een eer, zegt zanger Rypke Westra uit Leeuwarden, dat zijn nummer 'Tink oan my' op de eerste driedubbel-cd van dit project, gewijd aan de jaren 1958-1967, staat. Het stond al op het vijf nummers tellend voorproefje dat op Noorderslag werd uitgedeeld. „Dat is nou echt zo'n nugget, zo'n liedje dat niemand kent", volgens samensteller Machgiel Bakker. „Maar het is een heel charmant liedje, goed gespeeld."
Westra (75) verbaast het niets, dat juist voor dat lied is gekozen. „ It is in evergreen", legt hij uit, een Friestalige berijming door Anne van der Mark van het jazznummer 'All of me' uit 1931. Eerder werd het al gezongen door Billie Holiday, Louis Armstrong en Frank Sinatra. „Dit nűmer wie al by tűzenen bekend."
In zijn tijd, de vroege jaren zestig, was Westra een bekende naam, die ook meewerkte aan radioprogramma's in Hilversum. De dag nadat de Avro hem een vast contract aanbood, werd hij doof, een aandoening die tot de operatie van vier jaar later zou duren. Hij ging erna in de manufacturenhandel in Lemmer, maar trad later wel weer op en hij heeft nog steeds een combo. Dat hij toch tot de 'vergeten artiesten' wordt gerekend, doet hem weinig: „De muzyk is in spultsje fan tsjien jier. Us heit sei doetiids: 'Do hast in kwetsber fak."
Toch vindt hij het een eer, dat hij in het muzikale popoverzicht van Nederland is opgenomen. „ Ik bin der noch!", zegt hij. „ Ik bin net fergetten, ik ha dochs wat berikt, minsken wite noch wa't ik bin. Dat stribje jo ek nei. As jo in plaatsje meitsje, dan wolle je eat meitsje dat bliuwt. Sa bliuwt der wat fan jo trochlibjen."

terug naar Rypke Westra

Deze pagina is bijgewerkt op