Leeuwarder Courant op het web

De gouden eeuw van de Nederfolk

Het decembernummer van muziekblad Oor belicht het fenomeen Bruce Springsteen aan de hand van zijn ‘vijftig beste songs’, laat singersongwriter Lucky Fonz II aan het woord over zijn nieuwe plaat en zet de grappige Londense zangeres Kate Nash neer als ‘het meisje van hiernaast’. Maar de verborgen schatten zijn achterin het nummer te vinden: op bladzijde 99 een piepjonge Sido Martens en daar tegenover, paginagroot, een groepsfoto van Irolt uit 1975.

BIJEENGELEZEN

Een prachtig groepsportret is het, alsof vier Noorse koningen bij een gat in de kasteelmuur poseren met twee Engelse prinsessen die ze juist geschaakt hebben. Zelfs Nanne Kalma, een van de vier afgebeelde Vikingen, was verbaasd toen hij de foto terugzag.
Die moet in 1975 zijn gemaakt, mogelijk bij het Poptaslot in Marssum, vermoedt Kalma. De aanleiding voor deze duik in het verleden is de verschijning van een dubbel-cd met een verzameling schatten uit de Nederfolk. ‘Dutch Rare Folk: 43 classics from the golden age of Nederfolk 1967-1987’ heet de verzamelaar.
Samensteller Matthijs Linneman – hij is van 1961 - vertelt in Oor hoe hij de schoonheid van de folkmuziek pas achteraf ontdekte. Hij hoorde de Amerikaanse en Britse folktoppers en kwam erachterdat ook in Nederland een verrassend rijk geschakeerd folklandschap had gekend. ,,Hand in hand met de verwondering ging de verontwaardiging. Hoe is het mogelijk dat zelfs doorgewinterde Nederpopkenners je vragend aankijken bij namen als Jan Duindam, Sycamore, Wargaren of Anneke Konings? Hoe is het mogelijk dat onze nationale folktoppers steevast over het hoofd worden gezien bij welke canon van de Nederpop dan ook?’’
Buiten de Randstad schoot de folk vooral wortel in regio’s met een sterk ontwikkelde culturele identiteit, zoals Friesland, schrijft Linneman. Hij noemt de conceptplaat De Gudrun Sęge van Irolt als eerste Friestalige pop-lp maar tekent erbij aan: ,,Je moet dan wel het vroege werk van de Friese bard Roel Slofstra (die trouwens Kalma’s gitaarleraar was) buiten beschouwing laten.’’
Op de door Linneman samengestelde dubbelcd zijn ze allebei met een nummer vertegenwoordigd. En ook Sido Martens, Doede Veeman, Jarje en de familie Van der Meer zijn present. Wie weet komen sommige Nederlandse fans van ‘new folkies’ als Devendra Banhart er alsnog achter dat de wortels van diens muziek ,,voor een deel in hun eigen achtertuin liggen’’.

FEDDE DIJKSTRA


Deze pagina is bijgewerkt op