Leeuwarder Courant op het web

Agnes Sambrink op label van De Kast

Door Jacob Haagsma

LEEUWARDEN - Koud was het op het Amelander strand, toen de videoclip voor haar single 'Fielt sa goed' werd opgenomen. Bitter koud, zegt zangeres Agnes Sambrink. „Moast der fansels wol in bytsje kreas ūtsjen, dat dan kinst ek gjin winterklean oan."

'Fielt sa goed' is eigenlijk een nummer van de Canadese groep Heart. Agnes Sambrink had het uitgezocht voor het Fries Sterrengala rond haar moeder Anneke Douma en Piter Wilkens, vorig jaar in De Harmonie. Ze vroeg Wilkens om er een Friestalige tekst op te schrijven. Eigenlijk heette het 'It būkemantsje', maar voor de single-release werd gekozen voor het iets vlotter bekkende 'Fielt sa goed'.
„In prachtige tekst", vindt Agnes. „Piter skreau it foor syn Bern, as ik it sjong sjoch ik myn jonkie foar my." Agnes' būkemantsje', Rick van net twee, scharrelt met waterpokken en al door de kamer. Hij veert enthousiast op als Kindernet plaatsmaakt voor de clip. Logisch, hij komt er zelf in vroor. „Nog eens!'.
Toen Agnes het lied tijdens dat Sterrengala zong, zat Klaas de Jong in de zaal, Hij is zakelijk leider van De Kast, een oude bekende van Agnes toen ze nog zong in top-honderd-band Big Shot, en hij runt platenmaatschappij Pro-Acts. Klaas zag er wat in en stuurde Agnes naar de beroemde Wisseloord-studio in Hilversum.
Pim Koopman, topproducer en drummer van Kayak, leidde de boel in goede banen, Muzikanten die hun sporen onder andere verdienden achter Marco Borsato, begeleidden Agnes, die haar ogen uitkeek, „Fjouwer dagen yn Wisseloord, Dat is dochs de bźste studio fan it lān? Miskien is't wat efterhelle, mar it bleau in mooie erfaring."
Pro-Acts trekt er hard aan. De regionale radio draait 't al veel, Radio 2, begint te happen en Agnes mag ook al komen zingen op televisie. in 'Staatsloterij muziekland'. De roem ligt op de loer, zou je zeggen. Maar het kan ook goed misgaan, natuurlijk. „Dan ha'k yn elts gefal dit al meimakke", zegt ze nuchter.
Want Agnes Sarnbrink is geen nieuwkomer in het vak. Als dochter van Anneke Douma en Piet Sambrink (van De Sambrinco's) kreeg ze de muziek met de paplepel ingegoten. „As śs heit en mem yn'e saak opholden mei spyljen, waard ik wekker", zegt ze.
Agnes kan bogen op zo'n twintig jaar ervaring. De laatste jaren is ze maar druk met het schnabbelcircuit, Zo'n 180 keer per jaar trekt ze erop uit, meestal in Friesland, soms voor „onze jongens" van het leger in Duitsland of Villafranca. „Dat fyn'k moai wurk, lekker sjonge." En als iemand haar gouden bergen belooft, dan wacht ze rustig af, dat heeft ze in die twintig jaar in de 'bizz' wel geleerd, Een jaar of wat geleden maakte ze, als Kim McArthur, een country-cd waarvoor in Nashville nog partijen van beroemde muzikanten werden bijgevoegd. Het leidde allemaal tot niets. „Der waarden allegearre beloften net neikommen."
Mocht het nu wel lukken, dan volgt er een album. Op tafel liggen cd's van John Hiatt, Bonnie Raitt en Linda Ronstadt, want uit die hoek zal het repertoire moeten komen. Piter Wilkens en Sytse Broersma, van De Kast, zullen voor de Friese teksten zorgen. „It mnatte wol ferskes wźze dźr't ik wat mei kin," En, wie weet, gaat ze ooit weer optreden met een echte band in plaats van met een minidisc als begeleiding. „Dy is noait dronken, hat noait in min sin en soarget noait foar problemen", lacht ze. „Mar mei echte muzikanten, dat is dochs wol it moaist."

verder terug naar Agnes Sambrink

Deze pagina is bijgewerkt op