Leeuwarder Courant op het web

Sterrengala op maat van
Douma en Wilkens

Plaats: Harmonie. Leeuwarden. Gebeurtenis: Fries Sterrengala met Anneke Douma en Piter Wilkens m.m.v. het Nieuw Philharmonisch Orkest, Agnes Sambrink, Ymie bij de Ley, Frank Noya, Hubert Heeringa, Peter van der Zwaag e.a. Belangstelling: uitverkocht. Herhaling: vanavond.

LEEUWARDEN - Anneke Douma verraste het publiek met een zinderende uitvoering van de popklassieker 'Eloise'. Nog even en Tina Turner heeft een opvolgster. Met wiegende heupen, kordate gebaren en goed getimede stemoverslag liet de Friese diva horen dat ze haar 'dip' van vorig jaar te boven is. Heerlijk ruig ging Douma te keer, leunend tegen het royale geluid van het Nieuw Philharmonisch Orkest en tegen dat van een gelegenheidsband met vertrouwde namen als Hubert Heeringa en Peter van der Zwaag.

De zangeres vormde een van de twee sterren van het Fries Sterrengala. De andere was de smeuige troubadour Piter Wilkens, thuis in zijn eigen werk, een tikkeltje onwennig in dat van anderen. Sterk was hij in 'Pake syn wein' en andere succesnummers van eigen hand. Maar vreemde eenden als Ramses Shaffy's 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' klonken een stuk minder vertrouwd.

Maalde het publiek hier om? Nee, het bediende haar 'sterren' vorstelijk met applaus en klapte even hard voor de oude nummers, waarin Douma en Wilkens steeds met elkaar meeliftten, als voor de nieuwe. Een sterrengala op maat, Leeuwarden kon er nauwelijks genoeg van krijgen.

Dat gold ook voor de gasten. Voor Douma's dochter Agnes Sambrink, die Donna Summer's 'Could it be magic' scherp omlijnd en heerlijk van achter uit de keel de zaal inslingerde. En voor Wilkens moeder Ymie bij de Ley. Zij lanceerde, ondersteund door het snarenspel van haar zoon, een jazzy swingend 'Love for sale', dat even deed denken aan Ella Fitzgerald.

De twee Friese vedetten bleven echter centraal staan. Sneuvelde er bij de een wel eens een hoge noot, was er sprake van detonaties, van verkeerde inzetten of was iemand gewoon zijn tekst kwijt, dan was er altijd de ander die de zaak voortreffelijk opving.

Lachen was het bij het tweetal op zijn Mexicaans. Serieus bedoeld, dit nummer? Of was het een act? We zullen het misschien nooit weten. Vast staat in ieder geval dat het klikte tussen Douma en Wilkens en dat er met slechts twee sterren best een heel sterrengala kan worden opgezet.

RUDOLF NAMMENSMA

Deze pagina is bijgewerkt op