Dagblad van het Noorden op het web

Banketbakster wint ‘liedtiesfestival’

Assen Het Drentse lied kon wel een ‘drukkertie’ gebruiken, zoals presentator Aaldert Oosterhuis het zaterdag zo klassiek Drents verwoordde. Het mooiste drukkertie was uiteindelijk Annemiek Drenth uit Emmer-Compascuum: zij won met Ik ben zo wies het Dreènts Liedtiesfestival. En dus 2000 euro.
Dat was een onverwachte opsteker voor deze 25-jarige banketbakster, die met haar zus een eigen winkel drijft in Emmer-Compas. Op het oog geen fijne combinatie: artiestendom/banket. Zingen doe je ‘s avonds laat en bakkers moeten steevast vroeg op. Drenth heeft er een oplossing voor: “Eerst optreden en dan direct door naar het werk.”
Het Dreènts Liedtiesfestival was een eentweetje van het Huus van de Taol en RTV Drenthe, dat het festival brutaal deels tegenover het ‘grote’ Eurovisie Songfestival porgrammeerde. Ach, onze Zingende Veder was geheel volgens traditie toch al uitgeschakeld en in de Drentse versie was allicht méér dan alleen de puntentelling boeiend.
Drenth mocht als negende van de tien deelnemers. “Een voordeel, denk ik. Mensen onthouden je dan gemakkelijker als er gestemd moet worden.” Kan best eens kloppen. Luc Oostra was als laatste aan de beurt en scoorde met zijn lied Vrij na de eerste stemronde precies even goed als Drenth, die hem in de volgende ronde versloeg. “Totaal onverwacht. Ik had al niet eens gedacht door de voorronde te komen.” En als ze zelf had moeten stemmen, en op een ander dan op zichzelf? “Toch Luc Oostra, of Hedwig Platzer (Alles um mij stil).” Die haalden het dus niet. De ‘gearriveerde’ Martijje (Zachiesan) evenmin.
Het winnende liedje was een tekst van dichter Peter van der Velde, in een genre waarmee Drenth zich tot voor kort toe weinig bemoeide: folk. “Ik zit meer in de hoek van de blues, het repertoire van Janis Joplin en zo.” Zou het kunnen dat deze overwinning haar wat dat betreft op en idee heeft gebracht? “Ik sluit dat niet uit. Het is een uitdaging. Ik heb in elk geval veel mooie reacties gehad, de afgelopen dagen.”
Annemiek Drenth kan het nu nog steeds bolwerken doordat haar optreedagenda bescheiden is. “Zo’n beetje één keer per maand. Bruiloften, partijen, festivals en zo. Maar ik hoop nu dat het veel meer wordt. Want ik wil er graag mee verder. Dan moeten we maar een vervanger voor mij zoeken in de bakkerij.”

terug naar Annemiek Drenth

Deze pagina is bijgewerkt op