Coevorden huis aan huis op het web

Muziek en streektaal
vullen Drentse avond

Dalen - Als voorloper van het !REUR!-festival dat op zaterdag 5 maart in Emmen wordt gehouden, vindt op donderdag 3 maart in De Spinde een Drentse avond plaats. De organisatie van het streektaalfestival werkt daarvoor samen met de bibliotheek in Dalen en de stichting Aold Daol’n.
Op het programma staat een voordrachtwedstrijd, waaraan zeven kinderen uit Dalen, Wachtum en Dalerveen meedoen.
Aansluitend vertelt Frans Westenbrink bekende Drentse verhalen, zoals over Ellert en Brammert en de witte wieven, en gedichten. Het werk van de in Ruinen geboren Westenbrink staat op het repertoire van onder meer Ab Drijver, Janke Bulthuis, Tiny Klomp, Jans Polling, Trijntje van der Scheer, Andrť Damming, Lianne Abeln en Egbert Meijers. Hij maakte ook repertoire voor koren; Dubbelmannenkwartet Octaaf, De Geuzingers, Nedersaksisch Vocaal Ensemble en Gemengd Koor Roden. Frans Westenbrink sprak enige tijd een maandelijkse column uit voor Radio Drenthe en stond aan de wieg van het Huus van de Taol. In 2002 herschreef hij het verhaal van Ellert en Brammert, de reuzen die op het grote Ellertsveld hun tijdgenoten terroriseerden en daarbij een onschuldig meisje (Marieke) gevangen hielden. Dit verhaal wordt gedurende het hele seizoen drie dagen per week door vrijwilligers voorgelezen in het Openluchtmuseum in Schoonoord.
Naast de voordracht van Westenbrink zingt Lammie van Urk liedjes in het Urks dialect, die zij inleidt in het Nederlands. Haar dialect is voor Drenten goed te verstaan. Inmiddels woont Van Urk ruim twintig jaar in Dalen en samen met haar man Klaas heeft zij een paar jaar geleden een cd met Urker liederen gemaakt, gebaseerd op melodieŽn van onder andere Jacques Brel en Leonard Cohen. Lammie is verder actief als zangeres in een eigen jazzcombo (Stardust), bij Big Band Emmen en heeft onlangs een Engelstalige easy-listening cd gemaakt met eigen teksten en composities onder de naam Twinkle & Friends.
Het programma begint om 19.45 uur en de toegang bedraagt 5 euro per persoon, inclusief koffie en koek.

terug naar !Reur!

Deze pagina is bijgewerkt op