Dagblad van het Noorden op het web

Harteveld wil 'drakerig
Drents volkslied' vervangen

Erik Harteveld is componist van 'Het Nieuwe Drentse Volkslied'. Het lied is morgen voor het eerst te horen in het programma 'De Brink' van Radio Drenthe.

Door Bouwe van Norden

RASQUERT/ASSEN . Ongevraagd heeft kunstenaar Erik Harteveld een nieuw Drents volkslied geschreven. De in Rasquert op de Groninger klei wonende en in Drenthe geboren muzikant, (tekst-)schrijver, filmregisseur en radiomaker opende uit onvrede over het naar zijn mening duffe bestaande volksdeuntje van Uilenberg - Ik heb u lief mijn heerlijk landje - onlangs spontaan zijn dichtader. Een sober lied vloeide er uit, over de Drent en zijn geboortegrond. En ook nog eens helemaal in het Drents.
De hymne beleeft morgen zijn primeur. Harteveld kondigt aan dat zijn lied dan tussen 10.00 en 12.00 uur te horen is in het programma De Brink van Radio Drenthe. Daarvoor maakt hij wekelijks een liedje. Meestal is dat nogal ironisch. Nu valt er niet zoveel te lachen. Hartevelds volkslied is 'min of meer serieus bedoeld'. "Het heeft alle elementen die een volkslied in zich moet hebben. Het Ontstaan, de Trots en speciaal voor de Drenten: de berusting. Het is het simpele verhaal van een simpel volk."
De drang Het Nieuwe Drentse Volkslied te schrijven, maakte zich van Harteveld meester tijdens een tournee met het Noord-Nederlands Orkest. Het ging om een liedjeswedstrijd waaraan Groningen, Friesland en Drenthe deelnamen. In Groningen en Friesland begon het concert met de provinciale volksliederen, in Drenthe bleef dat ritueel uit. "Dat stak mij bijzonder", meldt Harteveld. Al speet het hem niet dat het lied van Uilenberg niet werd gespeeld. Een man die volgens hem 'niet helemaal oké was in de oorlog' en bovendien een mislukte tekst heeft afgescheiden.
"Ik ben helemaal niet zo erg voor de volksliederen, maar als er niet te veel onzin in staat, kunnen ze toch dienen om enigszins een gevoel van saamhorigheid te geven", meent Harteveld. Hij zou voor zijn lied wel een mooi arrangement willen laten maken voor harmonieorkest, maar dat kost ongeveer vijfhonderd euro. Een bedrag dat de kunstenaar er zelf niet aan wil besteden. Dat laat hij graag aan anderen over. Belangstellenden kunnen zich bij hem melden. De kunstenaar hoopt dat de muziekverenigingen de partituur van zijn hymne straks voor een bescheiden bedrag kunnen aanschaffen.
Harteveld: "Als er geen belangstelling voor is, dan zal Drenthe moeten doorploeteren met het drakerige lied van Uilenberg. Maar misschien vinden de Drenten het lied van mij ook maar niks. De muziek is een beetje bombastisch, maar met een goede arrangeur en een betere zanger dan ikzelf, kan het wel mooi worden..."

Het nieuwe Drentse Volkslied

Woest was de eerde, stil was het laand
Gien sporen in Drenthe van mensenhaand
De laandschöp was ledig, de heide lag braok
Gien doel nog veur ogen, gien enkele taok

Moor dan slaot het ies, oet het Noorden geschoven,
Met stienen en grind alles understeboven
Het trök diepe voren, het groefde het zaand
En stuwde tot heuvels het girrelig zaand

Zo bent ok de Drenten gestaodig untstaon
Stark deur de stried um armzaolig bestaon
Maor de tied trök ok sporen in heur trots gelaot
Zoas steeds de akker de ploeger verraodt

In simpele woorden döt de Drent zien verhaol
Zoes 't laand en de mens is, zo is ok zien taol
Het laand is veur eeuwig, de mens giet veurbij
Dan zwiegt weer de boswal, de es en ok wij...

terug naar Erik Harteveld

Deze pagina is bijgewerkt op