Nieuwsblad
van het noorden


Duo Lanting & Lievestro vertegenwoordigen Drenthe

Europese 'sterren' schitteren op het Drentse platteland

Muziek maken doet ieder mens. De een uitbundig, de ander meer introvert. Een ding hebben ze gemeen. Het geproduceerde komt recht uit het hart. Het muziekfestival Sterren in Drenthe is daar een goed voorbeeld van. Vanavond begint het festival en gaat door tot zondagmiddag. Zeker tweehonderd musici uit zeventien Europese landen doen aan het festival mee. Het programma is heel gevarieerd zodat er voor elk wat wils is. Alles speelt zich af in de dorpen Diever, Dwingeloo, Lhee, Ruinen en Spier. Drenthe wacht 170 uur live muziek.

De Drentse eer wordt hoog gehouden door het duo Lanting & Lievestro. Het tweetal is vanavond te horen in zalencentrum De Vogelsangh in Dwingeloo. Morgenmiddag treedt het koppel op in de Boerij in Diever en morgenavond in de Börken in Lhee. Het laatste 'Sterren'-optreden van Lanting en Lievestro staat genoteerd voor zaterdagmiddag tussen half drie en half vier in de kleine zaal van Schortinghuis in Spier.


Door Trijntje Bovenkamp


Henk Lanting is blij met de vier festival optredens. "Wij kunnen nu aan een heel breed publiek laten horen dat ook het Drentse lied goed in het gehoor ligt. Mogelijk dat het zelfs de aandacht krijgt van het buitenland", zegt Lanting verwachtingsvol. Hij is de tekstschrijver en componist van de twee muzikanten. Henk Lanting zoekt steeds de oorsprong van het Drentse lied met een koppeling tussen landschap en Drentse cultuur. Angst voor een slecht bezette zaal heeft Lanting beslist niet nu er zo veel optredens binnen korte tijd zijn te beluisteren. "Nou nee, want wij brengen poëtische muziek en dat is juist voor klein publiek. Geen enkele band hoeft volgens mij angst te hebben want er ligt een breed repertoire op de luisteraar te wachen. Het publiek kan zelf lkiezen welk optreden wordt bezocht. Dat geeft een gemotiveerd publiek en welke muzikant kiest daar niet voor."
De muziekbands die meedoen aan het Sterrenfestival treden op verschillende horecagelegenheden in Diever, Dwingeloo, Lhee, Spier en Ruinen. Elke groep treedt een uur op. Dit houdt de gehoorpapillen helder en zorgt voor veel variatie. De bands komen naar Drenthe op uitnodiging van Kunst en Cultuur Drenrhe. Naast Lanting en Lievestro komen uit Nederland Boh Foi Toch, Flink, Fungus, Anja Kopmels, Jaap Louwes, Sido Martens, Pekel en Törf en Törf duo. De andere deelnemers komen uit België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Griekenland, Portugal, Rusland, Tsjechië, Turkije en Zweden.

Muziekkoepel
Omdat het festival dit jaar in het teken staat van Frankrijk opent de Franse groep l'Occidentale de Fanfare vanavond om half zeven het muziekspektakel. De opening wordt gehouden op de brink van Dwingeloo. l'Occidentale de Fanfare opent het feest met een optreden in de muziekkoepel en daarna zorgt een kok voor Franse versnaperingen. Bij slecht weer verhuist de openingsceremonie naar een horecagelegenheid in Dwingeloo.
Vanavond wordt er na de openingsplechtigheid gemusiceerd in Onder de Eiken, De Brink en De Vogelsangh. In Diever staan de komende dagen optredens op het programma in de nederlands hervormde kerk, Brinkzicht, De Walhof en de Boerij. In Lhee doen de horecagelegenheden De Boerdennen, De Noordster en de Börken mee. In Ruinen De Stobbe, Kuik, De Dorpsherberg en Hees en in Spier zetten Schortinghuis en De Woudzoom hun deuren open. Het programma is zo in elkaar geschoven dat het publiek ook heel gemakkelijk per fiets de verschillende optredens kan bereiken.
Een bezoek aan een van de deelnemende bands kan nadat er een passe-partout is gekocht. Dit bewijsje is voor 25 gulden te koop bij de centrale verkooppunten in een van de vijf dorpen die meedoen aan het festival. Met het passe-partout in de hand kan elk entreebewijsje worden gekocht voor een tientje.

terug naar Sterren in Drenthe

Deze pagina is bijgewerkt op