THRIANTA'S


De Thrianta's was de naam van een vocaal ensemble dat al in 1948 ontstond bij de Regionale Omroep Noord (RON) op initiatief van Tonny M. van der Veen. Het doel was om meer kleur te geven aan het Drentstalige programma d'Aetherbusse met het zingen van liedjes in het Drents. De groep zong echter ook liedjes in het Nederlands.
Jaap Dubbelboer (Tweede Exloërmond, 1929) en Jan van Dijk waren zangers. Tonny M. van der Veen begon rond 1950 met het schrijven van Drentse liedjes. Dubbelboer en van Dijk schreven eveneens teksten. De Drentse schrijver Hans Heijting maakte ook liedjes voor de Thrianta's. Met name Rosings Heeg en Mooi Annegien werden bijzonder populair.
Henk van Dijk speelde mee op piano en Eddy Kamstra soms op accordeon. De laatste zong ook een enkele keer. Andere muzikanten waren Sieb Kooy (contrabas), Jan Bakkie Scholten (gitaar) en Marga van der Linde. Wisselende zangeressen (Heleen van Meurs, Kitty van Wijk, Mattie Kielman en Didy Veldhuis) maakten soms deel uit van de formatie.
De groep was in de jaren vijftig niet alleen populair in het noorden. Ook voor de VARA-radio waren er regelmatig optredens.
De Thrianta's stopten rond 1956. Jaap Dubbelboer en Henk van Dijk vertrokken naar Hilversum waar zij nog jaren aan radio en tv verbonden waren. Jaap Dubbelboer overleed in 2003.


DISCOGRAFIE:

CD:

"De Thrianta's 1948-1956" (Dukarec DMPCD 2002.003, 2002)

CD's samen met anderen:

"Luster naor de radio" (Dukarec, DMPCD 1991.004, 1991)
"Hallo, hier Hilversum 2" (VARAgram VCD 4869342, 1996)

Deze pagina is bijgewerkt op