|
Westland |
Kromme Jongens nu ook ‘erfgoed’
WESTLAND/HOEK VAN HOLLAND - Museum RockArt in Hoek van Holland verzamelt momenteel alle materialen van de Westlandse formatie Kromme Jongens voor opslag in het archief. Volgens museumeigenaar Jaap Schut is het de bedoeling in de toekomst een ‘waanzinnige expositie’ op poten te zetten.
„We hebben het hier over cultureel historisch erfgoed," laat Jaap Schut weten. De verzameling in opbouw bestaat uit T-shirts, contracten en foto’s, maar ook kleding en complete instrumenten. De band Kromme Jongens was van 1988 tot 1997 wereldberoemd in Westland met liedjes over de tuinbouwstreek. Straks staan alle spullen en toebehoren tussen die van onder meer Cuby and the Blizzards en Golden Earring. Schut: „Wij houden ons bezig met de Nederlandse muziekgeschiedenis vanaf de jaren vijftig en daar hoort Kromme Jongens absoluut bij. De impact van de muziek is gigantisch. Alle materialen worden behouden voor het nageslacht." Schut is bezig met het aanvragen van subsidie om het digitaliseren van alle bestaande foto’s en muziek te kunnen financieren. De eigenaar van RockArt Gallery zegt eerst inzicht te willen hebben in het materiaal voordat hij aan de expositie begint.
Voormalig Kromme Jongens-zanger Peter Kruithof heeft onlangs al een hele aanhanger vol spullen naar het museum in Hoek van Holland gebracht. „De spullen werden vochtig in de schuur. Toch heb ik nog even getwijfeld, want je moet iets dierbaars loslaten. Mijn zelfgebouwde elektrische gitaar bijvoorbeeld. Ik ben speciaal naar Engeland geweest voor een cursus hoe ik dat moest doen. Het is iets persoonlijks. Maar op het moment dat Jaap Schut mij belde, speelde ik zelf al met het idee om alles ergens te archiveren."
Kruithof ging overstag, omdat ondanks het niet meer bestaan van de band nog altijd veel interesse bestaat in het ‘erfgoed’ van Kromme Jongens. „Het heeft een muzikale waarde, maar ook een cultureel historische waarde. De liedjes komen uit een tijd dat Westland veranderde, moderner werd. Neem het liedje Slaap zacht oude tuinen dat gaat over een tuinder die sterft van de armoede. Dat is symbolisch voor de begrafenis van het oude Westland. Ik zie bij Westland nog altijd een oude tuinder met een alpinopet voor me die tussen de tomaten zijn zware shag zit te roken. Maar alles is retemodern geworden. Tuinderijen zijn fabrieken geworden."
Bij RockArt zijn de memorabilia in goede handen. „Al weet ik dat ze plannen hebben om naar Scheveningen te verhuizen. Daarom gaat een deel ook naar het Westlands Historisch Archief. Dan blijft er in elk geval wat in het gebied."
Met een expositie op handen is er wederom aandacht voor een formatie die al in 1997 besloot er een punt achter te zetten. Kruithof zegt voor zijn nieuwe groep 3 Meter Peter niet voor niets geen Westlands dialect meer te gebruiken bij zijn nummers die over de tuinbouwgemeente gaan. „Ik ben er wel een beetje klaar mee. Kromme Jongens is ook niet meer iets van ons. De Westlandse bevolking heeft het geadopteerd. Ik ben al verder. Maar steeds als ik denk de voorraad cd’s eens op te doeken, kom ik op internet weer bestellingen tegen." Kruithof woont al jaren niet meer in Westland, maar in Schiedam. „Als ik weer op het podium ga zingen over hoe graag ik toch een tuinder wil zijn, is dat volstrekt ongeloofwaardig."
Kruithofs schuur is inmiddels leeg. De ex-bassist van de groep, Gert Kögeler, heeft nog een voorraad op zolder liggen. Voordat hij daar afstand van doet, gaat hij eerst een en ander gebruiken voor een nieuwe website over Kromme Jongens. „Ik heb zelfs nog oude liedjes liggen die niemand kent. Die konden destijds niet door de beugel, omdat ze te persoonlijk van aard waren. Zo gaat er een over een hennepteler die we toen kenden. Die jongen was met behulp van de tekst te traceerbaar."
Kögeler sluit succes voor dergelijke ‘verboden’ nummers niet uit. „Kijk maar naar de musical van een paar jaar terug. Daar werden de liedjes die toentertijd nooit aansloegen ineens heel populair. Kromme Jongens is voorbij, maar de aandacht blijft hartstikke leuk.’’