11 december 1999
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Koenkelpot-monument voor Yerseke

door Bjorn van Empel

YERSEKE - Vijf zes koenkelpotten op een vierkante tafel met n blok als poot. Op die tafelpoot staan teksten en liederen. Dat wordt het uiterlijk van het monument van de Eerste Yerseke Koenekelpot Fanfare. In overleg met gemeentewerken heeft het Reimerswaalse college van B & W besloten het monument op het Kerkplein in Yerseke te zetten.

De fanfare schenkt dit kunstwerk, ontworpen door Wim Bakker uit Goes, aan de gemeente Reimerswaal. In 1992 is de Koenekelpot Fanfare opgericht. Vroeger liepen de kinderen met hun Koenkelpot langs de deuren en kregen dan een attentie in de vorm van een snoepje, legt medeoprichter Rinus Scheele uit. "Dat is vervaagd en nu gaan we ieder jaar op 31 december met de fanfare door het dorp, Zo'n twee- driehonderd kinderen tussen de 4 en 12 jaar lopen en spelen mee. We komen dan langs bedrijven en etablissementen en daar krijgen ze een snoepje, koekje, oliebol of iets dergelijks aangeboden."

Onthulling
In eerste instantie wilde de fanfare het kunstwerk op oudejaarsdag onthullen. "Doordat er nog geen monument is en het Kerkplein heringericht wordt, onthullen we het wanneer de werkzaamheden half augustus klaar zijn", vertelt Rinus Scheele. "Nu gaan we op die dag burgemeester A Verbree, als vertegenwoordiger van het college van B en W, de maquette van het kunstwerk aanbieden. "Het doel van het werk is het behoud van een stuk geschiedenis van Yerseke. De koenkeltafel is tachtig bij tachtig centimeter, bijna n meter hoog en gemaakt van roestvrij staal. Het blok onder de tafel is van Belgisch leisteen. De koenkelpotten op de tafel staan voor saamhorigheid. Een koenkelpot is in werkelijkheid gemaakt van een conservenblik, een bamboestokje en de blaas van een varken. "Die blaas stinkt ontzettend dus moet die schoon gemaakt worden. Het bamboestokje, wij noemen het een Spaans rietje, staat recht in het blikje waarover de blaas strak gespannen is. Wanneer je met je wijsvinger over het stokje wrijft, geeft dat een lage toon", zegt Scheele. De kosten van het monument worden betaald door de Koenckelpot Fanfare. De gemeente betaalt het onderhoud onder de voorwaarde dat het vandalismebestendig is. Wat de totale kosten zijn, is vooralsnog onbekend.

terug naar De Eerste Yerseksche Koenckelpot Fanfare

Deze pagina is bijgewerkt op