DE SCHELDEBODE

Advertentieblad voor Walcheren

GROOT AANTAL ZEEUWSE ARTIESTEN OP CD ZEELAND PLAT 3

Humor en liedjes op z'n Zeeuws

ZEELAND - Bij platenmaatschappij Ivory Tower Records uit het Twentse Bornerbroek verschijnen met de regelmaat van de klok CD's met humor en liedjes in allerhande dialecten. De firma, die ruim vierhonderd verschillende dialect-platen op de markt bracht, was ook al verschillende keren met Zeeuws repertoire actief. Het nieuwste exemplaar is de CD 'Het Beste van Zeeland Plat, deel 3'.

In de jaren tachtig verschenen maar liefst vijf langspeelplaten met daarop een keur aan Zeeuws, kleinkunst-talent. De afgelopen jaren maakte de firma daar CD's van onder de titels 'Het Beste van Zeeland, deel 1 en deel 2'.
Door de enorme vraag naar Zeeuwse humor en Zeeuwse liedjes leek het producent Fred Rootveld een goed idee om nog eens door zijn omvangrijke bandenarchief te snuffelen naar nog meer repertoire in het Zeeuwse dialect.

Naast diverse fragmenten van de LP's uit de jaren tachtig, legde Rootveld de hand op verschillende fragmenten, die nog nooit eerder op een geluidsdrager waren verschenen, maar die zo leuk waren dat ze alsnog gebruikt moesten worden.

Nieuw
Zo kwam hij uiteindelijk tot de samenstelling van de CD 'Het Beste van Zeeland Plat 3', met daarop liedjes van fenomenen als Engel Reinhoudt, Tily den Boer, Jilles de Puut en cabaretgezelschap Zo Zijn Wij Nu Eenmaal. Daarnaast zijn er op de CD prachtige Zeeuwse conferences en voordrachten van onder andere: Jilles de Puut, Krelis van Jikkemien, Jewannes van Tanne en Tobbetje.

Afwisseling
De afwisseling op de plaat is enorm groot, wat extra wordt geaccentueerd door het feit, dat vrijwel alle schakeringen van het Zeeuwse dialect van Goeree tot Zeeuws-Vlaanderen zijn vertegenwoordigd.

De CD biedt dus niet alleen een goed overzicht van Zeeuwse liedjes en conferences van de af gelopen twintig jaar, maar ook een keur varianten van het Zeeuwse dialect. Zo staan op de CD onder andere de liedjes 'Bevelander-eigenheimer', 'Nergens groeit de terwe milder', 'Zo was 't vroeger' en 'Zeeland bovenal' en conferences als 'Motte je hore', 'Altoos 't zondags goedje an', "t Mosselmeiske van Bruinisse' en 'De peej-tied'. De CD, met een speelduur van zeventig minuten, is verkrijgbaar in alle goede Zeeuwse platenzaken. Platenmaatschappij Ivory Tower is momenteel in Zeeland naarstig op zoek naar nieuw dialect-talent. Iedereen die optreedt in het Zeeuws met liedjes, conferences of voordrachten kan zich aanmelden bij lvory Tower Records aan het Tusveld 89, 7627 NW in Bornerbroek, tel. 074-3841718.

De cd kwam tot stand i.s.m. Het Nieuwsblad en De Scheldebode.


Deze pagina is bijgewerkt op