25 november 1994
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Engel Reinhoudt 'zomaar'
op 'Zeeuwse' verzamel-cd

van onze verslaggever

GOES - Hij weet niet of hij er nu blij mee moet zijn. Op de vorige week verschenen cd Het beste van Zeeland plat 2 staan twee nummers van Engel Reinhoudt. Oude nummers waarvan er één zelfs echt gedateerd is. Dat kan gebeuren als opnamen van meer dan vijftien jaar geleden ongevraagd uit de kast worden getrokken. „Kwaliteit is nooit een criterium geweest voor de verzamelingen die onder de naam Zeeland plat zijn uitgebracht'', zegt Reinhoudt. „En de vorige cd kreeg ik zelf nog toegestuurd, maar van deze heb ik geen exemplaar gezien."
Toch is hij niet kwaad. Aan de opnamen heeft hij ooit meegewerkt en de Twentse platenmaatschappij Ivory Tower Records van Fred Rootveld mag ermee doen wat zij wil. Destijds - tussen omstreeks 1980 en 1985 - werden vijf langspeelplaten uitgebracht onder de titel Zeeland plat. Ze bevatten liedjes en conferences die volgens de Twentse samensteller allemaal in het genre Zeeuwse humor zijn te rangschikken. De platen waren registraties van een optreden dat in één keer werd opgenomen.

Geen eisen
„Ik voelde er niet zo veel voor om eraan mee te werken", herinnert Reinhoudt zich. „Ik vond de kwaliteit niet echt geweldig. Daaraan werden eigenlijk helemaal geen eisen gesteld. Alle platen in dat genre, met Drents plat, Fries' plat en Twents plat, verkochten toch uitstekend. Omdat alles in één avond werd opgenomen, was ik er niet veel tijd aan kwijt en daarom heb ik maar meegedaan. De kwaliteit van mijn opnamen is niet best. Zo gehaast, en het lijkt ook wel of het iets versneld is weergegeven. Maar ik heb ze natuurlijk ook niet zo goed gezongen."
Op de eerste Zeeland plat-cd stonden twee nummers van Reinhoudt, op de nieuwe weer twee: 'Voorjaar in de polder' en 'Ut melken met d'hand'. „Dat laatste liedje gaat over het verdwijnen van de kleine veeboeren, omdat ze hun melk moeten aanleveren in een gekoelde tank en dat is een grote investering. Dat is een problematiek van meer dan vijftien jaar geleden, dat heeft geen enkele actualiteit meer. Wie spreekt daar nu nog over ? Op de cd staat ook een conference waarin Dries van Agt voorkomt. Op zich leuk, maar als je aan mijn kinderen vraagt wie dat is dan weten ze dat niet. Dat hebben ze niet meegemaakt."

Verkoop
Toch sluit Reinhoudt niet uit dat Het beste van Zeeuws plat 2 goed verkoopt, omdat de langspeelplaten destijds zeer populair waren. Behalve liedjes van Reinhoudt bevat de cd conferences en liedjes Simon Berrevoets, Dries van Baaren, De Schompen (met Peter Dieleman) Boer Krelis, Jo de Hollander, Tily den Boer, Jewannes van Tanne, Jilles de Puut en Wim de Vos.
De betiteling 'Zeeuws plat' is maar gedeeltelijk op Reinhoudt van toepassing. Zijn liedjes zijn niet als platte lol te betitelen, ze zijn wel in het dialect gezongen. „Dat is de taal van mijn moeder. Als het om liedjes gaat, kan ik me daar het beste in uitdrukken. Ik zou het ook wel in het Nederlands kunnen, maar alleen zijn er dan ineens duizend mensen die dat ook doen en vaak veel beter."
De belangstelling voor het Zeeuwse dialect is vooral de laatste twintig jaar enorm toegenomen, vindt Reinhoudt. „Voor platen, boekjes en cd's is een behoorlijke markt ontstaan. Aan de ene kant groeit het Europese denken, aan de andere kant zie je die enorme belangstelling voor het regionale. Het zou best kunnen dat de landsgrenzen eerder vervagen dan de regiogrenzen."
Het beste van Zeeland plat 2 drijft mee op de golf van toenemende belangstelling voor het dialect. Doet ook Reinhoudt daar zijn voordeel mee ? „Er is al aandacht en er is een publiek. Ik denk eerder dat de producent van die aanwezigheid profiteert, dan dat mensen als ik profiteren van zo'n cd-uitgave."
Na een ruime periode van afwezigheid op de Zeeuwse podia, is Engel Reinhoudt weer begonnen aan een reeks van grotere optredens. Zondag staat hij met de volksmuziekgroep Ambras in de Jeugdhoeve in 's Heerenhoek. Aanvangstijd: 14.30 uur

terug naar Engel Reinhoudt

Deze pagina is bijgewerkt op